Cum arata FACTURA LA INTRETINERE a Casei Poporului. Ca sa faca o mica economie, seful deputatilor demareaza “campania de paperless”
de Sorina Ionasc Publicat la: 28.07.2013 11:00 Ultima actualizare: 28.07.2013 11:30
Intr-un Parlament in care statutul deputatilor si senatorilor, care prevede masuri de reducere a cheltuielilor, a fost adoptat dupa un lung proces si cinci reprize de vot, exista un proiect care a trecut ca uns pe langa alesii cu mila de “copacei”. Facturile Parlamentului la curent si apa depasesc 1 milion de euro.
Deputatii incep economiile la hartie
Solutia lor de criza – a”Paperless Parliament”-, un proces promovat de cateva luni de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, se vrea nu doar o metoda de a reduce cheltuielile, ci si un pas in fata spre tehnologizare. a”Se consuma prea multa hartie”, este argumentul cu care Zgonea porneste in lupta paperless (fara hartie, n.red.). Cu parlamentarii in vacanta, gandul contabilizeaza facturile din ultimul an, pentru a vedea care sunt cheltuielile legislativului nostru si cat de mult ne ajuta renuntarea la hartie.
Potrivit informatiilor obtinute de gandul, in Camera Deputatilor s-au folosit, in 2012, aproape 22.000 de topuri de hartie, pentru care s-a achitat suma de 325.303 lei (cca 72.000 de euro), la care se aduna si cele 914 tonere, in valoare de 228.446 de lei (50.000 de euro).
De exemplu, Camera Deputatilor consuma anual aproape 140.000 de metri cubi de apa, pentru care a platit, in 2012, 871.188 de lei (aproximativ 193.000 de euro), iar consumul de curent electric a depasit 6 milioane de kWh/an, in valoare de peste 4 milioane de lei (890.000 de euro), ambele facturi depasind, impreuna, 1 milion de euro. In total, cheltuielile Camerei Deputatilor, pentru apa, curent electric si consumabile au ajuns la 5,45 milioane de lei (1.2 milioane de euro), ceea ce inseamna ca reducerea de 70.000 de euro la capitolul hartie, ar insemna doar 6% la nivelul Camerei, si nici 5% la nivelul intregului Parlament.
Cunoscut pentru ideile sale de a muta Parlamentul din Casa Poporului pe Internet, coordonatorul procesului de paperless este deputatul minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian.
a”Acum se fac lucruri care frizeaza aburdul”, incepe el sa explice necesitatea unui astfel de proces.
a”Se ia un proiect de lege de pe hartie, se trece in calculator, cu toate amendamentele depuse, scrii raportul, il scoti pe hartie, il trimiti la alta comisie si apoi e bagat din nou in calculator… e absurd”, a explicat Pambuccian, pentru gandul.
In viziunea lui, insa, nu reducerea cheltuielilor este principalul avantaj.
“Asigura transparenta si documentele pot fi disponibile de oriunde, plus ca e mult mai usor de gasit o informatie si scade riscul de a mai pierde informatii, si astea nu se cuantifica neaparat in bani”, a precizat Pambuccian.
“Doamne ajuta!” si cu paperless inainte
a”Se va aplica la toata Camera Deputatilor, de la Biroul Permanent pana la birourile parlamentare si la toti functionarii publici. Desi nu cred ca e posibil sa ajungi sa nu consumi chiar deloc hartie, Doamne ajuta! Dar daca aplicam acest proces, vom ajunge la cel mai scazut nivel al consumului din istorie”, apreciaza George Ionut Dumitrica, secretar general-adjunct al Camerei Deputatilor.
Cel mai mare consumator de hartie este Comisia juridica. Desi proiectul trebuie aprobat pana in toamna, entuziasmat de procesul de paperless, presedintele deputatilor juristi, Bogdan Ciuca, sustine ca deja au inceput sa faca economie la hartie .
“Este o masura foarte buna, e pacat sa taiem atatia copacei. Acum avem calculatoare, putem stoca mult mai mult decat pe hartie si ce pacat ar fi ca parlamentarii sa mai stea cu teancuri in genti. E mult prea multa risipa de hartie, dar noi la comisia juridica suntem mai avansati, deja am inceput sa reducem consumul de hartie. Noi am fost cumva pionerii, am facut episodul pilot, nu neaparat ca am fost cobai. E mai mult verde acum! E si mai sanatos, si mai usor, mai curat”, a declarat Ciuca, pentru gandul.
Concret, la Biroul Permanent, de exemplu, sunt, in medie, 20 de dosare, cu cate 70 de coli, iar dupa ce acest proces va intra in executare, va ramane un singur dosar, pentru presedinte.
“Facem reducere la consumabile pe unde se poate, la mapele de la Biroul Permanent, documente, rapoarte, toate vor fi luate de pe intranet pe laptopurile si calculatoarele pe care le avem deja si astfel pot fi studiate si in afara salilor de sedinta. Si asa facem economie nu doar la hartie, ci si la toner ca pana acum se mai scapa asa cate-un toner pe sub mana, cu hartia era mai greu”, a precizat Nicolae Mircovici, contactat de gandul.
Cursuri de utilizare a calculatorului, in paralel
Varianta alternativa folosirii de hartie este utilizarea de tablete si laptopuri. a”Costuri zero” …