Cum citeste Basescu scrisoarea lui Putin despre taierea gazului in statele UE

de Anca SIMINA Publicat la: 23.04.2014 15:43 Ultima actualizare: 23.04.2014 15:44

Scrisoarea trimisa recent de Vladimir Putin in 18 state europene, intre care si Romania, prin care Rusia ameninta voalat cu inchiderea robinetului de gaze daca Ucraina nu plateste datoria de 2 miliarde de euro “este corecta”, considera presedintele Traian Basescu, in opinia caruia demersul Moscovei a fost “interpretat exagerat”.

Demersul? prin care Vladimir Putin avertizeaza statele europene ca le-ar putea sista gazul este, in opinia presedintelui Traian Basescu, unul corect. Seful statului a confirmat astazi ca a primit o scrisoare in acest sens de la Kremlin, dublata de o alta, din partea Gazprom.
“Au fost doua scrisori. Eu am primit doua: una de la presedintele Putin si una de la Gazprom care reda pasaje pe care Gazprom il are cu compania omoloaga din Ucraina”, a spus Basescu, dupa ce agentia de presa RIA Novosti a publicat pe 10 aprilie detalii despre acest demers.

Potrivit lui Basescu, problema invocata de Putin este datoria de 2 miliarde de euro pe care Ucraina o are catre Gazprom. In aceste conditii, liderul rus “atentiona asupra riscului ca Ucraina sa preleveze din conducte, in cazul in care Gazprom ar sista gazul pentru Ucraina, dar ar mentine livrarile pentru Europa”, a detaliat presedintele, etichetand scrisoarea drept “corecta”.
Scenariul inchiderii robinetului Gazprom a fost pus de statele europene in mana Comisiei Europene care ar urma sa negocieze cu Moscova o pozitie comuna. “Trebuie sa isi asume CE pozitia pentru toate cele 18 state. Nu trebuie sa discutam separat. Acea scrisoare sta in criterii tehnice. A fost exagerat interpretata”, a mai spus Basescu.
Tot Comisia Europeana ar urma sa se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *