Cum descoperi bolile pulmonare: 12 motive care te trimit la medic pentru o spirometrie.

La nivel global, bolile respiratorii ocupa locul al doilea dupa bolile cardiovasculare in ceea ce priveste mortalitatea, incidenta, prevalenta si costurile. Astfel, bolile pulmonare sunt responsabile de 2 decese din 10 la nivel mondial si ucid aproximativ 4 milioane de oameni in fiecare an. Multe din aceste boli pot fi prevenite sau pot fi controlate daca sunt detectate din timp.
“Spirometria este instrumentul de baza care permite pneumologului sa depisteze si sa monitorizeze o multitudine de boli respiratorii. Desi nu este cunoscuta si nu are reputatia unei electrocardiograme, atat pentru pacient cat si pentru medic, este extrem de utila deoarece pe de o parte permite aflarea varstei plamanului pacientului aflat intr-un impas din cauza suferintei respiratorii, iar pe de alta parte este o modalitate de evaluare care ajuta la supravegherea impactului unui tratament. Elementele colectate prin aceasta investigatie furnizeaza date de incredere despre stadiul bolii respiratorii pacientului respectiv”, spune prof. dr. Florin Mihaltan, presedinte al Societatii Romane de Pneumologie.
Nu-ti lasa plamanii sa imbatraneasca!
Spirometria este o investigatie la fel de simpla ca si electrocardiograma, care trebuie efectuata periodic pentru a diagnostica si a monitoriza bolile pulmonare. Aceasta este o analiza nedureroasa si simplu de facut: seamana intrucatva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool in aerul expirat, pe care o fac politistii soferilor. Dureaza 5 minute, iar rezultatul se da pe loc.
“Testarea se efectueaza optim cu pacientul sezand, iar in cazul in care acesta este fumator, pacientul nu trebuie sa fi fumat cu cel putin o ora inainte de test si sa nu prezinte semne de anxietate inaintea sau in timpul testului. Pacientul trebuie sa lipeasca bine buzele in jurul piesei bucale, sa respire relaxat cateva secunde, apoi sa expire “atat de puternic si atat de rapid, incat sa-si simta plamanii complet goliti de aer”, sa respire din nou relaxat”, explica doctorul Roxana Nemes.
Spirometria se face cu trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist in serviciile de spirometrie din spitalele cu sectii de pneumologie. Problema majora in Romania si nu numai este ca medicii de familie nu au in cabinete spirometre si nici nu pot urma cursuri de spirometrie (este o competenta care poate fi urmata deocamdata doar de pneumologi, alergologi si medici de boli profesionale).
Boala pulmonara, o ruleta ruseasca cu trei gauri si un glont
“In 2008 am realizat prima ancheta de prevalenta a bolilor respiratorii. Intrebarea a fost una simpla: Ati fost testat vreodata spirometric? Doar 12% au raspuns pozitiv. Ancheta a scos in evidenta si o accesibilitate scazuta la spirometrie, sub 50% dintre cei intervievati au avut acces la test si doar 57,6% si-au controlat regulat boala respiratorie prin intermediul spirometriei”, povesteste doctorul Florin Mihaltan.
Bolile pulmonare costa tarile din Europa peste 100 miliarde de euro pe an, atat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *