Cum devine Clujul sursa de inspiratie pentru administratiile din Strasbourg si Bruxelles

In ciuda faptului ca, in general, performantele administratiei locale sunt jalnice, totusi, exista si modele de bune practici in administratie, pornite din initiativa societatii civile, care sunt exportate in alte tari europene. Concret, unul dintre cele mai inovatoare programe pornite la Cluj in contextul Capitalei Europene a Tineretului va fi extins pe mai multe paliere.
Este vorba de programul ComOn, derulat de Grupul Pont, care presupune bugetarea participativa, adica alocarea unor finantari publice in functie de prioritatile comunitatii, comunicate ca atare prin vocea societatii civile. Ideea acestui program a fost lansata de Andras Farkas, coordonatorul Grupului Pont, cel care a avut si idea candidaturii Clujului la titlul de Capitala Europeana a Tineretului. Programul de bugetare participativa va fi extins pe trei niveluri.
Din partea administratiei locale, primarul Clujului, Emil Boc, a declarat ca acest program, o premiera pentru Europa Centrala si de Est, va include cartierul Manastur, unde a fost testata in premiera initiativa, precum si cartierul Marasti. Administratia locala va aloca celor doua cartiere o anumita suma de bani, din bugetul orasului, care va fi cheltuita in functie de prioritatile stabilite in urma consultarilor cu cetatenii si cu ONG-urile clujene. De asemenea, va continua bugetarea participativa a activitatilor de tineret, un concept care a fost testat cu succes in acest an. Emil Boc ar dori ca nivelul de finantare pentru acest program sa fie macar la nivel din acest an, cand Consiliul Local a alocat suma de 500.000 de lei.
Extindere in mai multe orase
La randul sau, presedintele Grupului Pont, Andras Farkas, a declarat ca “modelul de bugetare participativa va fi extins”. In strainatate, modelul va fi aplicat in orasele Bruxelles si Strasbourg, care gazduiesc importante institutii europene. Daca in Bruxelles se afla sediul Comisiei Europene si unul dintre sediile Parlamentului European, precum si sediul NATO, in Strasbourg se afla sediul principal al Parlamentului European si cel al Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Pentru ca modelul de bugetare participativa a starnit interesul institutiilor europene, acestea au incurajat extinderea programului in cele doua capitale europene. De asemenea, in tara, programul va fi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *