Cum explica autoritatile americane contaminarea cu Ebola intr-un spital din Texas
Autoritatile sanitare americane au confirmat duminica primul caz de Ebola contractat pe teritoriul Statelor Unite, al unei ingrijitoare de la un spital din Texas (sud), in care un liberian infectat a decedat anterior.
Citeste si: Rusia ar putea furniza trei vaccinuri impotriva Ebola in sase luni
Autoritatile au atribuit prima contaminare cu Ebola intr-un spital din Texas?unei brese in protocolul de protectie urmat de catre ingrijitoare, relateaza Mediafax.
Institutia de ingrijiri a insistat asupra faptului ca aceasta pacienta – care a solicitat o confidentialitate totala in legatura cu identitatea sa – purta echipamentul (masca, manusi, tinuta de protectie) recomandat de catre centrele federale americane pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC).
Autoritatile sanitare au subliniat ca s-au pregatit pentru un al doilea caz, dar au relevat ca sunt “foarte ingrijorate” dupa aceasta contaminare, in pofida procedurilor implementate.
Citeste si: Adrian Streinu-Cercel: Virusul nu tine cont de granite. Suntem pregatiti atat cat poate fi pregatita orice tara de pe aceasta planeta
Pacienta lucra la centrul spitalicesc Texas Health Presbyterian din Dallas, unde a fost ingrijit si a murit liberianul Thomas Eric Duncan, pe 4 octombrie. Ea facea parte din echipa care l-a tratat dupa ce a fost spitalizat pe 28 septembrie.
“Suntem foarte ingrijorati de anuntul potrivit caruia teste preliminare arata ca un profesionist din domeniul sanatatii din Texas a fost infectat cu Ebola”, a declarat doctorul Thomas Frieden, directorul CDC, intr-o conferinta de presa.
“Ignoram ceea ce s-a intamplat in cursul tratamentului pacientului de referinta, adica a primului caz tratat la Dallas, dar la un anumit moment a existat o bresa in protocol, care a cauzat infectia”, a relevat el.
Citeste si: VIDEO. Epidemie EBOLA: UPDATE. MAE a gasit sase romani in Sierra Leone. Cinci sunt fosti angajati Alro. Romanii sunt sanatosi si nu vor sa vina acasa
“In mod sigur, protocolul nu a fost – din nefericire si prin inadvertenta – urmat” in timpul ingrijirilor oferite lui Duncan, a apreciat, la postul ABC, doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru alergii si boli infectioase (NIAID). “Acest lucru se intampla foarte rar”, de la identificarea virusului, in 1976, in opinia sa.
Bolnava a declarat, potrivit unor reprezentanti ai sectorului sanitar, ca nu are cunostinta de vreo nerespectare a protocolului.
Doctorul Dan Varga, de la Serviciile de Sanatate din Texas, a precizat intr-o conferinta de presa separata ca pacienta se afla intr-o “stare stabila”.
Citeste si: Un barbat cu simptome de Ebola, testat intr-un spital din Praga
Potrivit ultimelor informatii, ea prezinta “simptome usoare” si o “febra slaba”, a anuntat doctorul Frieden.
Potrivit acestuia, rezultatele definitive ale testelor efectuate de catre CDC urmeaza …