Cum s-a furat din bugetul de stat in ultimii 10 ani. Schema prin care au disparut 2,1 miliarde de euro din bani publici

de Gabriel Pecheanu Publicat la: 05.02.2016 16:21 Ultima actualizare: 05.02.2016 16:22

Bugetul de stat a fost fraudat in ultimii zece ani de 2,1 miliarde de euro, a declarat, vineri, Nicolae Vacaroiu, principalele cauze fiind coruptia, neglijenta in serviciu si schimbarea permanenta a legislatiei.

675 de dosare si un prejudiciu de 2,1 miliarde de euro, acesta este bilantul fraudarii banului public constatat de Curtea de Conturi in perioada 2005-2010.
“In perioada 2005-2015 au fost inaintate Ministerului Public 675 de solicitari pentru declansarea procedurii de cercetare penala : cazuri in care prejudiciile produse bugetului statului depasesc 500.000 de euro, o a doua anexa cele care sunt sub Toate acestea la un loc insumeaza un prejudiciu total de 2,1 miliarde de euro. O parte, vreo 200 au fost solutionate, cele cu impact cel mai mic, altele sunt in curs. Ca sa va dau un exemplu, avem situatii in care prejudiciul produs depaseste 500 de milioane de euro pe un caz. E vorba intr-un caz de vanzarea de proprietati din domeniul public sau privat la preturi mult inferioare sau situatii in care s-au produs modificari prin norme prin legislatie fara ca nomele sa fie publicate in Monitorul Oficial, fiind nule de drept, producand prejudicii de dimensiunea asta”, a declarat presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, intr-un interviu la Europa Fm. .

De asemenea, seful Curtii de Conturi a precizat ca multe cazuri de cheltuire ineficienta a banilor publici sunt facute cu buna stiinta, chiar si la nivel guvernamental. De exemplu, numai in 2014, Guvernul, condus de Victor Ponta, a luat de la bugetul de investitii 2 miliarde de lei. Banii au fost transferati la fondul de rezerva al Guvernului si impartiti nejustificat primariilor si consiliilor judetene prin ordonante de urgenta. In acest caz insa, situatia nu este insa una “penala”, a spus el, in conditiile in care aceste “transferuri” sunt facute in baza unor acte normative, singura posibilitate in acest caz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *