Cum sa imbunatatesti stima de sine la copii

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

a”Sa nazuiesti mereu a dobandi stima oamenilor, si mai ales pe a ta insuti. De aceea sufletul tau sa fie totdeauna la fel cu gandul, gandul cu vorba si vorba cu fapta, caci numai astfel vei obtine un echilibru statornic intre lumea ta si lumea din afara.” (Liviu Rebreanu)
Cea mai lunga cale este de la minte la inima, spun inteleptii vremurilor dintotdeauna. A-ti cobora mintea in inima si a fi una cu ea , a te pune in acord cu tine insuti, sunt chemari ale fiecaruia dintre noi. Dar cati dintre noi suntem invatati sa nazuim, sa indraznim si, mai ales, sa reusim? Intuim calea, dar nu stim modalitatea si, mai ales ,daca ne impiedicam la jumatatea drumului, vom sti sa ne ridicam si sa mergem inainte? Perseverenta se invata greu, rabdarea si mai greu. Insa, de noi depinde , de fiecare dintre noi, mai ales dintre cei mari, sa-i ajutam si sprijinim pe cei a??micia??.copiii nostri. Ca parinti sau dascali avem aceleasi indatoriri fata de ei,iar o stima de sine sanatoasa este? prioritara. Sa-i invatam sa creada, mai intai si mai ales ?in ei, si apoi toate celelate li se vor da pe deasupra!
Iata cateva recomandari (indeosebi pentru profesori ,dar nu numai) pentru? a imbunatati stima de sine la copii :
– Incepe cu tine: impartasiti-le copiilor din proiectele voastre de success si incurajati-I sa faca la fel. Marianne Williamson zicea ca pe masura ce lasam lumina sa straluceasca din noi, in mod inconstient? le dam si oamenilor din jurul nostru sansa de a face la fel; daca noi? vom radia, si ceilalti vor straluci!
– Strangeri de mana, a”bate cuba” si imbratisari: s-a dovedit ca stima de sine creste in scoli atunci cand profesorilor le pasa. Studiile au demonstrat ca fiintele umane au nevoie de 4 imbratisari/zi ca sa supravietuiasca. Bineinteles ca in multe situatii imbratisarile sunt nepotrivite, insa o strangere de mana reprezinta o alternativa binevenita. Banalul a”bate cuba” poate fi un semn imediat de apreciere si incurajare.
– Aplauda si lauda : asa cum aplaudam la meciurile de fotbal si ne incurajam echipa, de ce sa nu facem acelasi lucru si in clasa cu elevii nostri? Dupa o activitate (de orice fel ar fi ea),arata-le limpede ca esti mandru de felul in care si-au indeplinit sarcina si aplauda-i. Cand este sincera, specifica si constructiva . lauda este foarte eficienta.
– Apreciaza fiecare gest? si dovada a implicarii lor in activitati si pe cat posibil, fa sa fie vizibil rezultatul efortului lor (cum ar fi expunerea proiectelor la care au lucrat).Fiecare copil care trece pragul clasei poarta un mesaj invizibil pentru ceilalti, dar clar pentru tine …

spot_img