Cum sa pierzi un proces pe mana grefierei. Manevre pentru deturnarea justitiei: citatii trimise prin posta exact in ziua procesului

O grefiera de la Curtea de Apel Galati si mai multi angajati ai Tribunalului Galati sunt cercetati penal pentru abuz in serviciu dupa ce i-au spulberat unui justitiabil dreptul de a-si sustine cauza in instanta.
Actul de justitie poate fi deturnat uneori prin manevre simple, care ar putea sa treaca neobservate sau sa fie interpretate ca o banala neglijenta a unei grefiere sau a unui angajat din personalul auxiliar. In instantele din Galati s-a intamplat ca pe un numar de sentinta pronuntata intr-un dosar de divort sa fie aprobata o retrocedare de teren. Se intampla si ca, intr-un dosar in care mai multi politisti sunt cercetati penal pentru abuz in serviciu si obstructionarea justitiei in anchetarea unui accident, actul de justitie sa fie deturnat prin desfiintarea drepturilor procesuale ale celui care aduce acuzatiile.
O grefiera de la Curtea de Apel Galati si angajati din cadrul personalului auxiliar din cadrul Tribunalului Galati sunt cercetati penal de procurorii Parchetului Judecatoriei Galati pentru abuz in serviciu dupa ce au pus la cale o manevra pentru ca o persoana sa nu se prezinte la un termen decisiv in proces si sa nu depuna probe la acel termen.
Cum pierde un justitiabil dreptul de a se reprezenta
Este un caz de acum doi ani, confirmat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) abia in decembrie 2016. Este vorba de un dosar in care un tanar, Bogdan Banu, a fost acuzat de politisti de comiterea unui accident de circulatie. In prima instanta, Banu a primit 18 ani de inchisoare. Dar, dupa ce expertizele judiciare i-au dovedit nevinovatia, tanarul a primit trei ani cu suspendare. Banu, insa, a formulat o cerere de stramutare a dosarului nr. 2.483/121/2014, aflat pe rolul Tribunalului Galati. Obiectul dosarului era o plangere formulata impotriva Ordonantei de respingere a plangerii penale, in dosarul celor cinci politisti, in prezent anchetati de Directia Generala Anticoruptie pentru abuz in serviciu. Cererea de stramutare a fost depusa la Tribunal, dar dosarul a ajuns pe rolul Curtii de Apel Galati, care a stabilit termen pentru 16.06.2016. Potrivit procedurilor, Curtea de Apel a cerut Tribunalului instiintarea partilor. A fost intocmita adresa nr. 1.449/4/29.05.2014, prin care lui Banu i se comunica data si i se recomanda sa depuna probe la dosar: “Mentionam ca pana la aceasta data puteti trimite memorii si va puteti prezenta la termenul fixata”. Numai ca, desi fusese intocmita pe 29 mai, adresa a fost trimisa prin posta chiar in ziua procesului, pe 16 iunie. Prin aceasta manevra lui Bogdan Banu i-au fost incalcate drepturile procesuale, pentru ca nu a putut depune probe si nici nu a putut fi prezent la proces, pentru a-si sustine cauza. In sala a fost numai reprezentantul Parchetului, care a cerut respingerea cererii si a avut castig de cauza.

CSM a confirmat -manevra

Complicitatea angajatilor Tribunalului Galati in mecanismul musamalizarii dosarului a fost probata, in decembrie 2016, de CSM, care a dispus un control al Inspectiei Judiciare. Raportul Inspectiei a confirmat manevra: “Desi, asa cum rezulta din copiile inscrisurilor comunicate de Tribunalul Galati, toate adresele catre parti au fost intocmite la data de 29.05.2014, potrivit borderoului pentru trimiterea corespondentei, comunicarile catre petent, cat si catre intimati, au fost depuse la Oficiul Postal in vederea expedierii la data de 16.06.2014, astfel incat se confirma sustinerile petentului privind tardivitatea aducerii la cunostinta a termenului stabilit pentru solutionarea cereriia”, se spune in adresa nr. 5.822/IJ/3.156/DIJ/2016 a CSM.

Vidul legislativ ii scapa pe “auxiliaria” de -pedeapsa

Stabilirea vinovatilor se pierde in hatisul prevederilor legale. Inspectia Judiciara a constatat ca, potrivit art. 62 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor, atributiile de intocmire a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *