de Rodica CIOBANU Publicat la: 27.11.2012 16:38 Ultima actualizare: 27.11.2012 17:49
Cine vrea sa faca o alegere rationala pe 12 decembrie este nevoit sa se afunde in cele peste 200 de pagini ale programelor de guvernare, compuse de USL si ARD, sperand sa gaseasca masuri dupa care sa se orienteze. O lectura deloc palpitanta a unor texte scrise in jargonul politico-economic, condimentat cu trimiteri defaimatoare la adresa adversarilor si enunturi exaltate privitoare la aptitudinile si meritele proprii. Uselistii, de pilda, fac campanie electorala negativa pe primele sapte pagini, punandu-se in antiteza favorabila cu PD-L, iar cuplul Ponta-Antonescu, aranjat intr-un montaj Photoshop cu stadionul plin drept background, intareste mesajul de forta, privind catre stele. Ardistii nu-si ataca rivalii – ii pomenesc, critic, de doua ori -, dar se exprima ca si cum niciunul dintre ei n-ar fi fost pana in luna mai la guvernare, descoperind, abia acum, un lung sir de probleme, pe care isi propun sa le rezolve ca la carte. Searbad si plin de generalitati, programul ARD pare opera unor specialisti plictisiti, pe cand cel uselist, incarcat de proiectii intinse la maximum, al unora usor ebrietati. Dincolo de maniera de abordare a realitatii socio-economice si politice, putine lucruri diferentiaza cele doua aliante. Iata o selectie comparativa a principalelor puncte din pogramele lor.
EDUCATIE. Subventii cat cuprinde si contributii private
USL: internet subventionat in scolile de la sate, wireless gratuit pe langa institutiile publice, masa calda pentru elevii din ciclul primar, campusuri si licee in zona rurala, sectie sportiva in fiecare scoala, autobuze scolare moderne in fiecare comuna, deduceri fiscale pentru profesori, 50 000 de noi locuri in gradinite, generalizarea programului „Scoala dupa scoala”, triplarea fondurilor pentru cercetare etc.
ARD: introducerea unui sistem de vouchere publice si/sau private pe termen lung ori a altor modaltati de creditare pentru finantarea studiilor, implicarea parintilor si absolventilor in finantarea liceelor si scolilor profesionale, antrenarea sectorului privat in finantarea stagiilor de intern, la nivel preuniversitar si universitar, program „After school” platit integral de stat, salarizarea profesorilor in functie de rezultate, 2 la suta din PIB pentru cercetare etc
SĂNĂTATE. Pastile gratis si interventii usoare
USL: compensarea cu 90 la suta a medicamentelor pentru persoanele cu pensii mai mici de 1000 de lei, extinderea SMURD la sate, garantarea creditelor si subventionarea dobanzilor pentru privatii care construiesc spitale noi, infiintarea Companiei Farmaceutice Nationale si atat.
ARD: introducerea sistemului de evaluare a performantelor manageriale la toate nivelurile; crearea unor centre multi-functionale in mediul rural; crearea unei retele nationale de spitale regionale de urgenta, inclusiv prin parteneriat public-privat; consolidarea sistemului de urgenta prin componentele sale SMURD, ambulanta, UPU; introducerea de standarde pentru toate nivelurile sistemului sanitar romanesc si a unui sistem de asigurare a calitatii serviciilor medicale. In rest, programe inexistente si bla bla.
PENSII, AJUTOARE SOCIALE. Scoaterea din saracie cu pipeta
USL: indexarea pensiilor cu rata inflatiei, ajutoare de combustibili si energie pentru persoanele cu venituri mici, reformarea sistemului de ajutor social, scoaterea din saracie a 560 000 de oameni, in urmatorii patru ani.
ARD: indexarea anuala a pensiei de stat cu inflatia medie a anului anterior, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial nominal mediu brut lunar, rationalizarea programelor de asistenta sociala, in asa fel incat sa se evite fraudarea, antrenarea pensionarilor in activitati cu remuneratii mai mari decat pensia, introducerea sistemului de pensii ocupationale.
FISCALITATE. Black Friday pe toata perioada mandatului
USL: Reducerea CAS-ului datorat de angajator cu 5 puncte procentuale, concomitent cu cresterea progresiva, pana in anul 2016, a salariului minim pe economie pana la1.200 RON; reducerea TVA la producatorii agricoli de la 24% la 9%, iar 15% se intoarce la producator in momentul in care prezinta factura; revenirea la TVA de 19 la suta, dupa patru a de mandat; pastrarea cotei unice de 16 la suta, iar, mai tarziu, cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit; injumatatirea taxelor parafiscale, cresterea deductibilitatilor pentru dezvoltare si cercetare de la 20% la 50%.
ARD: reducerea cotei unice de impozitare a venitului personal de la 16% la 12%, la 01.01.2013; reducerea cotei unice de impozitare a profitului corporativ de la 16% la 12%, la 01.01.2013; cresterea salariului minim nominal brut lunar garantat in plata pe economie la 850 lei (la 01.01.2013) si la 1000 lei …