Cum se pregateste BNR sa salveze bancile cu probleme. O lege noua in plin “taifun financiar”

Noua lege despre salvarea bancilor

Guvernul Romaniei a aprobat miercuri, in plin “taifun” financiar cauzat de problemele Greciei, o Lege privind redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii.

Noua lege de redresare bancara ofera statului instrumente de interventie rapida pentru gestionarea dificultatilor cu care se confrunta institutiile de credit si celelalte institutii financiare.
Se transpune astfel in legislatia nationala o Directiva UE privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare, care urmareste sa stabileasca un cadru eficient de gestiune a crizelor pentru institutiile financiare transfrontaliere, dupa masurile fara precedent luate incepand cu toamna anului 2008 pentru recapitalizarea si garantarea bancilor din fonduri publice, se arata intr-un comunicat al Executivului.
Cadrul legal de gestiune a crizelor din sectorul financiar-bancar ce va fi instituit prin acest proiect cuprinde prevederi care se refera la trei etape distincte, respectiv pregatirea, interventia timpurie si rezolutia bancara.
Pentru fiecare dintre aceste etape au fost stabilite, conform dispozitiilor Directivei 2014/59/UE, conditiile declansatoare, obiectivele si principiile care trebuie respectate, competentele autoritatilor implicate, instrumentele ce pot fi aplicate, precum si conditiile, limitele si modalitatea de implementare a acestora, mecanismele de finantare a rezolutiei, derogarile de la aplicarea altor acte normative, mecanismele de siguranta, caile de atac accesibile persoanelor care se considera prejudiciate prin actele autoritatilor desemnate sa puna in aplicare dispozitiile actului normativ.
BNR poate confisca depozitele cu valori de peste 100.000 de euro detinute de populatie sau firme la o banca in pericol de faliment.
Potrivit bancherul.ro, noua reglementare prevede ca BNR poate confisca, prin asa-zisa procedura de bail-in (recapitalizare interna), depozitele negarantate cu valori de peste 100.000 de euro detinute de populatie sau firme la o banca in pericol de faliment, dar nu si imprumuturile pe care ea insasi le-a acordat respectivei banci in cadrul operatiunilor tip repo, garantate cu titluri de stat.
Noua lege presupune o interventie a autoritatilor statului in conditii expres determinate, iar o actiune de rezolutie este considerata de interes public. O actiune de rezolutie poate fi dispusa:
– In momentul in care se stabileste ca o institutie intra sau este susceptibila de a intra intr-o stare de dificultate majora,
– Nu exista nicio perspectiva rezonabila ca printr-o masura alternativa, de natura privata sau o masura de supraveghere, sa se previna intrarea in dificultate a institutiei intr-un interval de timp rezonabil
– Actiunea de rezolutie este necesara din perspectiva interesului public, sens in care autoritatile de rezolutie trebuie sa fie abilitate prin lege sa aplice, fara intarziere, instrumentele de rezolutie prevazute.
Prin proiectul legislativ se desemneaza la nivel national autoritatile care vor exercita competentele de rezolutie, respectiv:- BNR pentru institutiile de credit si entitatile din grupul acestora care fac obiectul supravegherii consolidate exercitate de aceasta autoritate, in calitate de autoritate competenta cu supravegherea prudentiala;- ASF, pentru firmele de investitii si entitatile din grupul acestora care fac obiectul supravegherii consolidate exercitate de aceasta autoritate, in calitate de autoritate competenta cu supravegherea prudentiala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *