Cum stopam exportul de inteligenta. Solutia propusa de expertul international Florian Colceag: Este nevoie de un set de masuri in domeniul cercetarii
Intoarcerea tinerilor ex-ceptionali care au studiat in Occident nu se poate face doar printr-o oferta financiara, ci prin aplicarea unui pachet de masuri care sa stimuleze cercetarea.
?Ministrul Cercetarii, Serban Valeca, a luat o prima masura in incercarea de a convinge tinerii exceptionali ai Romaniei sa isi continue activitatea acasa. Ea vizeaza acordarea unei burse anuale de pana la 3.500 euro elevilor cu rezultate excelente la olimpiadele nationale si internationale. Pentru a primi aceasta suma de bani, tinerii trebuie sa urmeze o facultate in Romania si sa lucreze cel putin cativa ani intr-un institut de cercetare din Romania.
Profesorul Florian Colceag, expert international in educatia copiilor si in educatia de excelenta si? antrenor al olimpicilor la matematica, ne-a spus ca intentia ministerului este buna, dar dificil de pus in practica dat fiind ca multe centre de cercetare au fost desfiintate.
E nevoie de un pachet de masuri
“Eu cunosc cum functioneaza lucrurile in cercetare unde exista o mafie a granturilor, exista politizare si inechitate. Daca, tanar fiind, esti pus in fata unei realitati care, intr-un fel suna pe hartie si altfel este in realitate, incepi sa ai indoieli. Pe de alta parte, necesitatea consolidarii cercetarii este foarte mare. Aceasta masura (a ministrului Cercetarii – n.n.), singulara fiind, nu poate asigura progresul. Este nevoie de un set de masuri complexe in domeniul cercetarii care trebuie luate la pachet. Pana acum, nu am vazut inventii care sa fi fost finantate de statul roman ca investitii strategice si din care sa se dezvolte ramuri industriale aducatoare de venituri pentru Romania. Daca aceste lucruri nu vor aparea, tinerii vor merge acolo unde pot sa isi valorifice potentialul”, ne-a precizat profesorul.
Exodul care ne arunca in criza
Mai exista si alte masuri concrete care trebuie luate pentru a convinge tinerii valorosi sa ramana acasa: “Autoritatile ar trebui sa creeze o baza de date cu romanii din afara granitelor care au dezvoltat abilitati si competente inalte. Ei ar putea da o mana de ajutor pentru ridicarea Romaniei in anumite domenii strategice. Eu sunt absolut convins ca foarte multi romani ar face asta fara sa astepte o recompensa precum cea anuntata de Ministerul Cercetarii. Ar ajuta gratis si ar da din timpul lor pentru a salva patria-mama. Dar ei, in clipa de fata, sunt ignorati sau chiar dispretuiti. Intr-o discutie, unul dintre fostii mei olimpici mi-a spus “domnule profesor, stiti de ce nu ma intorc eu in Romania?”, a??De ce Radu?”, l-am intrebat. “Pentru ca atunci cand ma intorc acasa sunt: ba Radule, ce mai faci ba Radule””, a explicat Florian Colgeac pentru “Romania liberaa”.
“Cati dintre olimpicii pregatiti de dumnevoastra au plecat din Romania?”, l-am intrebat pe profesorul Colceag. a”Aproape toti, cu vreo doua exceptii”, ne-a precizat, oferindu-ne si o comparatie amara: “din Romania, de la Revolutie, au plecat 4 milioane de oameni. Din Siria, la fel. Ei au plecat in conditii de razboi, la noi oamenii au plecat in conditii de descurajare, datorita lipsei de speranta. De aceea, pentru intoarcerea tinerilor exceptionali, autoritatile trebuie sa adopte un pachet de masuri, nu doar facuta o treaba de suprafata. Astazi, ne confruntam cu o criza de profesionalitate in Romania datorita exodului.”?
Legea Educatiei, depolitizat
L-am intrebat pe profesorul Colceag cum i se pare intentia ministrului Educatiei, Pavel Nastase, de a elabora o Lege a Educatiei pana la finalul anului 2017.
“Nu e deloc imposibil ca in urmatoarele luni sa apara o lege buna, dar ea trebuie sa se sprijine pe competenta. Ea nu trebuie sa fie elaborata politic, pentru ca nu exista un filtru bazat pe profesionalism inalt la intrarea in politica. Daca l-am avea, am putea avea incredere in clasa politica, dar altfel totul este foarte aleatoriu. Este un moment de rascruce si de aceea trebuie masurat de …