Cum vrea Ministerul Sanatatii sa elimine spaga din sistemul medical. …

Prin pachetul de servicii medicale de baza cetateanul stie la ce servicii are dreptul gratuit, fiind astfel mai putin probabil sa apeleze la plati informale, o practica din sistem pe care o descurajam, a declarat duminica, pentru MEDIAFAX, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
?
“Pana acum, pacientul avea drepturi doar pe hartie. In realitate trebuia sa scoata bani din buzunar pentru orice. De acum inainte, serviciile din pachetul de baza sunt clare si garantate.?Daca cetateanul stie la ce servicii are dreptul in mod gratuit, este mai putin probabil sa apeleze la plati informale. Vrem sa descurajam aceasta practica din sistem”, a spus ministrul Sanatatii.
Nicolaescu a mai spus ca, pana acum, pacientul mergea la spital pentru orice, dar dupa aplicarea noului pachetul de baza va fi oferit pacientilor acces mai usor la tratament prin medicul de familie si de ambulatoriu, iar finantarea acestor doua segmente va creste.
“Concomitent va creste finantarea pentru medicina primara si pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleasi servicii ca in spital, cu costuri mai mici. Pachetul nu va reduce tipurile de servicii medicale, nu taie din ele, ci spune clar unde si cum se acorda ele, directionand pacientul”, a explicat?Eugen Nicolaescu.
Ministrul Sanatatii a adaugat ca, prin pachetul de baza, medicilor de familie li se da posibilitatea sa acorde o gama mai larga de servicii. De asemenea, va creste si numarul serviciilor acordat in ambulatoriul de specialitate.
Nicolaescu a subliniat ca un lucru foarte important este introducerea unui set de consultatii preventive gratuite si pentru adultii care nu au probleme de sanatate.
Ministrul a mai aratat pachetul evidentiaza un set de afectiuni care pot fi tratate in afara spitalizarii continue, in cazul in care ele nu prezinta complicatii si co-morbiditati, iar pentru acestea se urmareste reducerea graduala a internarilor in spitalizare continua si tratarea in ambulatoriu.
Nicolaescu a dat cateva exemple de boli care pot fi tratate in afara spitalului, dar pentru care in prezent se fac internari, “cu costurile de rigoare”, indicand in acest sens anemia, migrena, conjunctivita, otita, faringita, amigdalita, rinita, sinuzita, urticaria si leziunile superficiale ale mainii.
Intrebat ce trebuie sa faca in plus medicul de familie pentru pacient, incepand cu 1 februarie 2014, ministrul Sanatatii a spus ca acesta va oferi servicii diversificate.
“Prin noul pachet de servicii i se permite medicului de familie cresterea, diversificarea serviciilor oferite prin recomandarea anumitor analize pentru boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare – AVC, diabet, cancere, boala renala cronica, depresiile si altele, care in prezent puteau fi recomandate doar de medicul specialist. Stim ca in unele zone numarul specialistilor este destul de mic, iar medicii de familie pot aprecia, in urma investigatiilor, daca pacientul are cu adevarat nevoie de specialist. Apoi, nu se mai pune omul pe drumuri doar pentru o investigatie de rutina, de exemplu la diabet investigatia este hemoglobina glicozilata. Aveam situatii cu sute de pacienti care invadau cabinetul unui diabetolog ca sa li se prescrie investigatia respectiva. De acum incolo, vom da posibilitatea si medicului de familie sa ofere aceasta analiza”, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *