Curentul electric livrat populatiei s-ar putea ieftini de la 1 iulie

“In urma implementarii noii metodologii de stabilire a modului de calcul si a conditiilor de avizare a preturilor aplicate de furnizorii de ultima instanta (FUI) obligati si furnizorii de ultima instanta optionali clientilor finali, in sedinta Comitetului de reglementare al ANRE de astazi, 22.05.2018, au fost aprobate valorile pretului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, pentru fiecare zona de retea. Astfel, valoarea preturilor maxime pentru consumatorii casnici va scadea in medie cu 3,53% fata de preturile actuale”, se arata intr-un comunicat al ANRE.
Potrivit prevederilor legale, furnizorii de ultima instanta (FUI) sunt obligati sa asigure furnizarea de energie electrica, in conditii de calitate si la preturi rezonabile, transparente, usor comparabile si nediscriminatorii.
“In 3 zile lucratoare de la data aprobarii valorii preturilor maxime pentru fiecare zona de retea, FUI obligati trebuie sa transmita la ANRE, spre avizare, preturile practicate pentru intervalul 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. Pretul propus spre avizare poate fi mai mic sau cel mult egal cu pretul maxim stabilit de ANRE in sedinta Comitetului de reglementare de astazi. ANRE va aviza preturile propuse de catre FUI obligati pana la data de 31 mai 2018”, precizeaza Autoritatea.
In perioada 1-25 iunie 2018, ANRE va desemna FUI optionali pentru fiecare zona de retea, care vor vinde energie electrica la un pret cu discount fata de preturile avizate pentru FUI obligati. Potrivit ANRE, “un client casnic isi va putea schimba oricand si fara costuri FUI obligat cu un FUI optional, care pastreaza obligatia de a asigura furnizarea energiei electrice in regim de serviciu universal, in aceleasi conditii de siguranta si calitate”.
ANRE reaminteste, totodata, ca in urma finalizarii calendarului de dereglementare, incepand cu 1 ianuarie 2018, furnizarea energiei electrice nu se mai face la preturi aprobate de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *