CURS BNR. Leul a avut cel mai slab inceput de an din 2010 si pana in prezent

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

CURS BNR. „Prima etapa a deprecierii (aproximativ in prima saptamana din 2014) a survenit pe fondul cresterii aversiunii fata de riscul implicat de investitiile in zone emergente, respectiv ca urmare a intrarii masive la cumparare pe dolarul american, in virtutea continuarii masurilor de contractie monetara in SUA si in anul curent”, a aratat Cosmin Enache, Director General Adjunct al Equity Invest.
CURS BNR. Intarirea dolarului american la inceput de an a dus astfel la deprecierea monedelor din regiune inclusiv in raport cu euro: dupa primele 7 zile din ianuarie, leul a scazut cu aproape 0,7% fata de euro, zlotul si coroana ceha cu aproape 0,6%, iar forintul cu aproximativ 1,1%.
CURS BNR. Cea de-a doua etapa de depreciere a leului a fost determinata de masurile de relaxare a politicii monetare, ciclu inceput de BNR inca de anul trecut.
CURS BNR. In primavara anului trecut, guvernatorul BNR anunta ca Romania va intra intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara; BNR a redus dobanda de referinta la 5% in iulie, iar prin scaderile ulterioare aceasta a incheiat anul trecut cu valoarea de 4%.
CURS BNR. „Teoretic, ar fi fost de asteptat ca leul sa inregistreze o anumita depreciere in consecinta, dar scaderea dobanzii de referinta a avut anul trecut influente foarte reduse asupra monedei nationale”, a precizat Cosmin Enache.
CURS BNR. Lucrurile au stat diferit in aceasta luna, cand BNR a redus dobanda cheie la 3,75% si, in acelasi timp, a scazut semnificativ si neasteptat ratele rezervelor minime obligatorii, astfel incat cca 4 miliarde de lei sunt eliberate catre banci, crescand surplusul de lichiditati din piata.
„Amploarea masurilor plus reconfirmarea oficiala a zonei de echilibru urmarita de BNR- respectiv oscilatiile cursului leu/euro de pana la 5%- au sustinut o depreciere a leului de aproape 1% fata de euro in doar doua zile pe pietele financiare. Deprecierea ar fi putut fi si mai mare, dar rezultatele slabe (anuntate pe 10 ianuarie) privind piata americana a muncii au dus la scaderea USD fata de euro si la o crestere a apetitului pentru risc, fapt care a sustinut monedele regionale; ca urmare, pe termen scurt, zlotul si forintul- de exemplu- s-au apreciat usor, iar scaderea leului a fost plafonata”, a precizat Cosmin Enache.
Ulterior, dupa 15 ianuarie, variatiile monedei nationale au scazut in intensitate comparativ cu evolutia din prima parte a lunii.

Cursul BNR a coborat marti la 4,5317 lei/euro
CURS BNR. Moneda nationala s-a apreciat usor in prima parte a sesiunii interbancare locale, in linie cu valutele din regiune, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,5317 lei/euro, cu 0,83 bani mai jos decat luni.Banca centrala a publicat luni o rata de schimb de 4,54 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani.
CURS BNR. Leul a continuat sa se deprecieze insa in raport cu dolarul american, iar rata de schimb a urcat cu 0,46 bani, de la 3,3180 lei/dolar la 3,3226 lei/dolar.
CURS BNR. In acelasi timp, rata de referinta leu/franc elvetian s-a plasat la 3,6924 unitati. In sesiunea precedenta a fost de 3,7025 unitati, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni.
CURS BNR.? Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc …

spot_imgspot_img