Curtea Constitutionala decide astazi daca la parlamentare se aplica uninominalul pur

de Deparatmentul Eveniment Postat la: 27.06.2012 09:53 Ultima actualizare: 27.06.2012 09:54

Mediafax Foto/Andreea Alexandru
Curtea Constitutionala discuta, miercuri, sesizarea PDL in cazul legii privind sistemul uninominal de vot propusa de USL, care prevede ca vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat si prin care pragul electoral a fost eliminat.
PDL a depus, in 31 mai, la Curtea Constitutionala sesizarea privind legea uninominalului pur initiata de Victor Ponta si Crin Antonescu.
Deputatul PDL Sulfina Barbu sustinea atunci ca legea votului uninominal initiata de Ponta si Antonescu “este croita pentru interesul electoral al USL”, incalca normele privind suveranitatea poporului exprimata prin referendumul din 2009 si nu respecta rezultatele acestuia.
Deputatul PDL a mai spus ca USL incalca normele privind principiul egalitatii si al reprezentativitatii in drepturi.
La randul sau, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a spus ca USL a adus “modificari abuzive la legea electorala” si ca scopul legii, exprimat de Ponta si Antonescu este de a distruge PDL.
Contestatia PDL impotriva legii uninominalului initiata de USL a fost depusa “la misto” si reflecta serviciile celor mai prosti juristi sau o uriasa ipocrizie, deoarece sistemul parlamentar poate fi modificat doar prin revizuirea Constitutiei, nu printr-o simpla lege, spunea atunci premierul Victor Ponta.
“Am vazut contestatia si sunt doar doua explicatii: ori au cei mai slabi si mai prosti juristi din Romania, ori isi bat joc de toti romanii, pentru ca ei contesta ca noi prin lege nu am desfiintat Parlamentul bicameral, sa-l facem unicameral. Orice copil de la liceu stie ca in Constitutie este sistemul bicameral, nu puteam noi prin legea uninominalului sa modificam Constitutia. Sa ataci la Curtea Constitutionala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *