Curtea Constitutionala: Sefa DNA a incalcat autoritatea Parlamentului
Curtea Constitutionala? considera ca procurorul sef al DNA a refuzat sa participe la clarificarea unui episod de interes public, prin modul in care a raspuns Comisiei speciale de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. CCR?constata ca, prin refuzul Laurei Codruta Kovesi de a se prezenta in fata comisiei si de a furniza informatiile solicitate, “este incalcata autoritatea Parlamentului Romaniei, organ reprezentativ al poporului, si este impiedicata desfasurarea activitatii sale” in ceea ce priveste atributiile de control prin intermediul comisiilor parlamentare.
“In ceea ce o priveste pe doamna Laura Codruta Kovesi, aceasta (…) a refuzat sa dea curs celor trei invitatii si sa se prezinte in fata Comisiei speciale de ancheta, iar la solicitarea comisiei de a raspunde, in scris, la intrebarile “daca ati fost acasa la domnul Gabriel Oprea in seara zilei de 6 decembrie 2009” si “daca raspunsul este afirmativ, va rugam sa ne precizati motivul vizitei dumneavoastra acasa la domnul Gabriel Oprea si ce persoane au mai fost prezente”, doamna Laura Codruta Kovesi a raspuns ca nu a dat curs invitatiei de a lua parte la lucrarile comisiei, deoarece nu a avut si nu are cunostinta despre aspecte de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei, datorita atributiilor conferite de lege, nu a avut si nu are prerogative sau cunostinta de niciunul dintre aspectele care fac obiectul anchetei parlamentare”, se precizeaza in motivarea publicata vineri pe site-ul CCR.
Judecatorii constitutionali au apreciat ca procurorul sef al DNA nu a dat, concret, niciun raspuns la cele doua intrebari formulate de Comisia speciala de ancheta.
“Doamna Laura Codruta Kovesi nici nu a negat, nici nu a confirmat o stare de fapt concreta, limitandu-se la a sustine ca nu detine informatii necesare cauzei. Curtea constata ca, de fapt, doamna Laura Codruta Kovesi nu a raspuns la cele doua intrebari formulate de Comisia speciala de ancheta. Mai mult, aceasta situatie coroborata cu imposibilitatea comisiei de a stabili adevarul, desi a intreprins mai multe demersuri in vederea audierii si altor persoane care ar fi putut avea cunostinta despre evenimentele cercetate, dar care au refuzat cooperarea motivat de faptul ca au fost citate in calitate de martori intr-un dosar de urmarire penala (…), sunt de natura a crea un blocaj in activitatea Comisiei speciale de ancheta (…), blocaj care a determinat Parlamentul Romaniei sa adopte o hotarare prin care prelungeste termenul de activitate al comisiei cu 60 …