Curtea de Conturi: Romania, penultima la nivelul de trai din UE

In perioada analizata, ca si in anii precedenti, datoria publica a Romaniei a crescut intr-un ritm superior celui de crestere economica, in timp ce populatia tarii a fost in scadere permanenta.
“Se constata ca, in anul 2015, ritmul de crestere a PIB-ului Romaniei l-a devansat pe cel al datoriei publice, insa, pe ansamblul perioadei 2013-2015, datoria publica a avut un ritm de crestere mai accelerat decat cel al PIB-ului Romaniei”, se arata in raportul citat.
Insa, cu toate ca, din punct de vedere al ponderii datoriei publice si a deficitului in PIB Romania se situeaza sub limitele prevazute prin Tratatul de la Maastricht si printre primele tari din Uniunea Europeana, in ceea ce priveste nivelul de trai se constata un decalaj important fata de statele membre ale UE, tara pozitionandu-se pe penultimul loc.
“In anul 2015, din punct de vedere al PIB-ului/locuitor, 11 state membre s-au situat peste media UE28, Luxemburg inregistrand nivelul cel mai ridicat al acestui indicator, cu 271% din medie, urmat de Irlanda cu un nivel de 145%. Bulgaria a fost statul membru cu cel mai scazut PIB pe cap de locuitor, cu un procent de 46% din media UE28, Romania situandu-se pe penultimul loc, cu un procent de 57% din media UE28”, se arata in raportul mentionat.
In ceea ce priveste indicatorul datoriei publice raportat la produsul intern brut al Romaniei, in anul 2015 se constata faptul ca, in conformitate cu prevederile legislatiei nationale, acesta a avut un nivel de 44,3%, iar dupa metodologia SEC 2010 a inregistrat un nivel de 38,4%, situandu-se sub pragul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Astfel, Romania se afla intre primele 5 state membre cu cea mai scazuta datorie publica in PIB din UE28.
In aceste conditii, Curtea de Conturi considera ca este necesar ca politica economica a Romaniei sa fie concentrata in scopul cresterii produsului intern brut, atat prin dezvoltarea sectorului industrial si a sectorului agricol, cat si prin continuarea investitiilor in domeniul constructiilor si al serviciilor.
Curtea de Conturi a efectuat, la Ministerul Finantelor Publice, care detine si calitatea de administrator al datoriei publice, un audit financiar asupra Contului general anual al datoriei publice a statului pentru anul 2015.
Conform raportului, in timpul misiunii de audit financiar asupra Contului general anual al datoriei publice pe anul 2015 la MFP, au fost constatate abateri de la legalitate si regularitate, precum si cazuri de nerespectare a principiilor de economicitate, eficienta si eficacitate in utilizarea fondurilor publice si in administrarea patrimoniului. Insa, realizatorii documentului mentioneaza faptul ca “abaterile consemnate in Raportul de audit nu afecteaza semnificativ contul general anual al datoriei publice pe anul 2015”.
Citeste si?Curtea de Conturi: Fiecare roman avea de platit 3.650 de euro in 2015 in contul datoriei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *