Dacian Ciolos, in Parlament: Romania va avea pentru 2016 o crestere economica de 4,8%, peste estimarile initiale

“Cresterea economica inregistrata in acest an este una sustenabila, pentru ca este bazata atat pe consum, cat si pe investitii. Spre deosebire de anii trecuti, cresterea economica in acest an este fructul contributiei tuturor sectoarelor economiei, cu ponderea diferita, cu pondere mai mare pentru consum, dar practic toate sectoarele economiei contribuie la aceasta crestere economica. (…) Avem o crestere economica buna, dar nu cred ca acesta este un motiv triumfalist. Cred ca mai important decat cresterea pe care o inregistram in acest an este sa putem demonstra ca ne-am inscris pe un trend ascendent, pe o solutie pozitiva a cresterii economice in timp. Astfel, in semestrul intai al anului 2016 cresterea economica a fost de 5,2%. Cresterea estimata pe acest an, tinand cont de rezultatele pe primul trimestru, cu luarea in considerare a incertitudinilor externe, este de 4,8% fata de prognoza initiala pe care am construit si bugetul – 4,2%. In al doilea trimestru al acestui an PIB-ul real a crescut chiar cu 6% comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut”, a spus Dacian Ciolos la tribuna Parlamentului, potrivit news.ro.
Potrivit premierului, in primul semestru al anului cresterea economica a fost de 5,2% din PIB, iar cresterea estimata pentru intregul an 2016, tinand cont de rezultatele primului trimestru si “cu luarea in considerare a incertitudinilor externe”, este de 4,8%, fata de numai 4,2% prognoza initiala, pe care s-a construit bugetul.
In al doilea trimestru, PIB real a crescut cu 6% fata de anul trecut, a mai spus Ciolos.
“Este o crestere economica sustenabila, dar pentru ca aceasta sa ramana sustenabila are nevoie in continuare de reforme structurale si avem nevoie sa incurajam investitiile”, a precizat el.
Ciolos a mai spus ca aceasta crestere economica este sustenabila si pentru ca se bazeaza atat pe consum, cat si pe investitii. “Spre deosebire de anii trecuti, este fructul contributiei tuturor sectoarelor economiei”, a spus el.
Citeste si:?Liviu Dragnea, catre Dacian Ciolos: Va cer sa stopati orice intentie, masura antinationala
Ciolos: Exacerbarea pensiilor speciale risca sa puna in pericol sistemul de pensii
“Acolo unde avem pensii contributive avem si un sistem de pensii durabil. O exacerbare a pensiilor speciale, care ies in afara sistemului contributiv, risca sa puna in pericol sistemul de pensii”, a spus premierul.
El a vorbit despre numarul locurilor de munca din Romania, care a crescut cu 152.000 fata de iulie 2015. Aproximativ 140.000 de salariati in plus au aparut in sectorul privat, iar alti 12.000 in sectorul public. Majoritatea noilor angajati din sistemul privat sunt din zona serviciilor.
“Vedem o continuare a tendintei de scadere a somajului, la 6,3% in acest prim temestru, fata de 6,8% in primul semestru al anului trecut. In ciuda acestei scaderi generale a somajului, somajul ramane ridicat, in jur de 20-21% la tineri, si aici trebuie sa ne concentram atentia in anii care vin pentru a stimula crearea de locuri de munca”, a atras atentia premierul.
Ciolos a spus ca, odata cu scaderea somajului, cresterea economica pe care o inregistreaza Romania a dus si la cresterea nivelului de salarizare, cu aproximativ 12% fata de 2015, diferentele vazandu-se in special in sectorul IT si in industria alimentara si cea textila.
In ceea ce priveste sistemul de asistenta sociala, premierul a afirmat ca intentioneaza sa reaseze ponderea de la beneficii financiare catre servicii sociale, care sa incurajeze incluziunea si crearea de locuri de munca, pentru ca actuala crestere economica sa ramana sustenabila pe termen lung.
Iolu: Premierul Ciolos va merge in Parlament. Initiativa lui Dragnea e foarte buna
“Nu intentionam sa crestem nicio taxa, niciun impozit. Dimpotriva”
Premierul Dacian Ciolos a mai spus ca Guvernul nu intentioneaza, pana la sfarsitul acestui mandat, sa majoreze nicio taxa si niciun impozit.
“Nu intentionam, pana la sfarsitul acestui mandat, sa crestem nicio taxa, sa crestem niciun impozit, sa modificam nicio indemnizatie, asa cum s-a spus. Dimpotriva””, a spus Ciolos in Parlament.
El a mai spus ca Executivul a redus TVA-ul la 9% pentru lucrarile agricole si inputurile consumate in agricultura.
“”Si tot pentru a veni in sprijinul agricultorilor, mai ales a micilor producatori persoane fizice si persoane autorizate, intentionam sa venim cu modificari …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *