Dan Radu Rusanu vrea sa-si numeasca finii la sefia Curtii de Conturi

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Constienti ca sansele lor de a ramane la guvernare sunt extrem de reduse, liberalii pregatesc in culise o ultima lovitura care le-ar permite controlarea mediului de afaceri chiar si dupa alegeri. Este vorba despre preluarea controlului Curtii de Conturi a Romaniei (CCR) – institutie suprema de control financiar asupra modului de formare, administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public.

Surse din interiorul formatiunii politice conduse de Calin Popescu Tariceanu sustin ca pentru aceasta „lovitura” sunt pregatite deja doua personaje apropiate deputatului PNL Dan Radu Rusanu (foto centru). In speta, este vorba despre finii vicepresedintelui liberal al Camerei Deputatilor, Elena Doina Dascalu (fosta Leonte foto stanga), actual secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, si Daniel Chitoiu (foto dreapta) – actual presedinte-interimar al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Conform „algoritmului” realizat de nasul Rusanu, Elena Doina Dascalu va fi propusa in curand Camerelor reunite ale Parlamentului pentru a prelua functia de Presedinte al CCR, in vreme ce Daniel Chitoiu va fi nominalizat pentru sefia Autoritatii Nationale de Audit a CCR. Daca jocurile de culise gandite de „Hrebenciucul liberal”, asa cum a fost botezat de media Dan Radu Rusanu, vor avea succes, atunci acesta va putea supraveghea prin intermediul celor doi fini ai sai una dintre institutiile vitale de control ale statului roman. Mai mult, el ar putea avea acces nelimitat la o serie de informatii economice esentiale despre o serie de agenti economici, basca posibilitatea de a parafa cu o parte dintre acestia contracte economice rentabile.
Nevasta de „alcoolist” si fina de vice liberal, unsa sefa la Finante

Conform documentelor oficiale, Elena Doina Dascalu, fosta Leonte, este un personaj bine-cunoscut opiniei publice. Fost secretar general adjunct in Ministerul Finantelor (1996-2000) si fost membru al Comisiei de Cenzori ai Bancorex (in functie de la data de 24.08.1998), Doina Dascalu este casatorita cu Romulus Dascalu – presedintele Asociatiei Producatorilor de Alcool si Bauturi Spirtoase „Garant”, implicat in afacerile cu alcool derulate de fratii Micula in vestul tarii. Casatorita de catre Dan Radu Rusanu, Doina Dascalu este de multa vreme un „locotenent” fidel al vicelui liberal. Acesta este si motivul pentru care dupa alegerile din 2004 ea a fost propulsata la sefia Ministerului Economiei si Finantelor, in ciuda opozitiei fostului ministru Ionut Popescu. La ora actuala, datorita postului de secretar de stat in care a fost numita, Doina Dascalu face parte din CA-urile Daewoo Mangalia Heavy Industries SA, RA Monitorul Oficial si Romatsa SA, si din conducerea Consiliului Consultativ al Contabilitatii si a Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior din cadrul Eximbank SA.
Conform unor articole aparute anul trecut in mass-media, numele Doinei Dascalu a fost vehiculat intr-un dosar penal plimbat prin Parchet vreme de un deceniu. Concret, actualul demnitar a fost acuzat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu de catre reprezentantii „Kronconstruct” SRL pe motiv ca ar fi protejat Contransimex SA de achitarea impozitelor, in conditiile in care Garda Financiara stabilise ca societatea respectiva (din al carei actionariat a facut parte si Ovidiu Musetescu) s-ar fi sustras in perioada 1993-1994 de la plata a peste 400.000 USD in contul TVA.

Chitoiu face „curatenie” in ANAF

Despre Daniel Chitoiu, si el finul lui Rusanu, presa nu a relatat foarte multe, din cauza ca acesta a preferat sa stea in umbra. Cu toate acestea, se stie despre el ca, datorita relatiei cu vicepresedintele liberal, a avut o ascensiune fulminanta, atat in cadrul institutiilor de stat, cat si in cadrul PNL (unde a fost numit trezorier). Interesant este ca acum doua zile, in calitate de sef al ANAF, Chitoiu (PNL) a decis sa „roteasca” sefii, astfel ca mai multi directori executivi din teritoriu, numiti pe vremea lui Sebastian Bodu (PD-L), au fost anuntati ca vor fi detasati in alte judete, in „interes de serviciu”, vreme de 6 luni. Decizia a creat nemultumire in randul angajatilor ANAF, acestia comentand ca decizia are ca scop „linistirea celor care s-au incumetat sa deranjeze interesele clientelei politice”.

Rusanu, acuzat ca a creat o caracatita financiara

In urma cu doi ani, deputatul PIN Lavinia Sandru l-a acuzat public pe Dan Radu Rusanu ca a constituit un grup de interese care a penetrat institutiile care se ocupa de „bugete, taxe, impozite, rambursari de TVA, controale financiare”. „El lucreaza cu persoane pe care le-a plantat in zone unde este vorba de foarte multi bani. I-a ales dintre apropiatii sai, din randul caracatitei sale personale. De aceea ii si sustine”, afirma Sandru. La momentul respectiv, ea oferea si exemple de persoane care ar fi ajuns in anumite functii publice cu ajutorul lui Rusanu: Cristina Stefan – director general adjunct al DGFPS Bucuresti, Daniela Jurebie – director general Inspectia Generala din ANAF, Daniel Chitoiu – vicepresedinte ANAF, Ovidiu Ispir – propus la un moment dat pentru presedintia CCR, Doina Dascalu – secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor, Emanoil Negut – secretar de stat – seful Autoritatii de Control a Guvernului, Carmen Radu – director general Eximbank (vezi foto).
La momentul respectiv, tot Sandru dezvaluia ca Rusanu ar fi protagonistul unor dosare penale aflate de mai multa vreme in atentia DIICOT. Intr-unul ar exista documente care ar atesta legaturile de afaceri dintre vicele liberal si Ovidiu Ispir, prin sotia acestuia din urma, Cornelia, iar in altul Rusanu ar fi intrat in vizorul procurorilor dupa aparitia in presa a unor dezvaluiri privind potentiala sa implicare in devalizarea operatorului portuar Chimpex SA Constanta. In mod surprinzator, pana acum autoritatile nu au facut publica soarta respectivelor dosare.

spot_imgspot_img