Publicat la: 03.12.2015 08:46 Ultima actualizare: 03.12.2015 11:47
Senatorii au aprobat solicitarile procurorilor DNA de retinere si arestare preventiva a lui Dan Sova, votand 95 pentru si 30 impotriva. Sova este acuzat de trafic de influenta in dosarul CET Govora si ca ar fi obtinut 100.000 de euro dupa ce i-ar fi cerut sefului CET Govora sa incheie un contract de asistenta juridica cu o casa de avocatura indicata de Sova.
Votul secret, cu bile, al senatorilor asupra solicitarii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii senatorului Dan Sova s-a incheiat, acestia votand 95 pentru si 30 impotriva cererilor procurorilor DNA. Pentru aviz era nevoie de 43 de voturi pentru.
La sedinta isi inregistrasera prezenta 115 senatori. Cvorumul de lucru este de 84 de senatori din totalul de 165, iar aprobarea cererii se face cu votul majoritatii celor prezenti. Votul este secret cu bile.
Procurorii DNA au cerut aviz de la Senat privind retinererea si arestarea preventiva a senatorului Dan Sova.Potrivit procurorilor, in perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa directorul general al centralei de energie termica (CET) Govora SA, Mihai Balan, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe luna.Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiti pentru a achita un imobil cumparat in Bucuresti.Mihai Balan a fost retinut joi, 19 noiembrie,de procurorii DNA, care o zi mai tarziu au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea lui preventiva. Solicitarea a fost respinsa de instanta, care a dispus luarea masuri controlului judiciar, in dosarul in care Balan este acuzat de abuz in serviciu, pentru ca a incheiat un contract de asistenta juridica cu o firma, influentat de senatorul Dan Sova. Dan Balan a fost pus in libertate, insa decizia nu este definitiva si a fost contestata de procurorii DNA la aceeasi instanta.
Senatorul Dan Sova a declarat in plenul Senatului ca din cele 3000 de file din dosarul in care este acuzat de trafic de influenta si abuz in serviciu, nu exista nicio proba impotriva sa, ci doar un denunt, el adaugand ca se apropie de recorduri nedorite.
„Cred ca incep sa ma apropii de recordui nedorite”, si-a inceput Sova discursul in plenul Senatului, in conditiile in care este pentru a treia oara cand senatorii trebuie sa decida ridicarea imunitatii sale parlamentare.
Sova a mai spus ca la dosar nu exista nicio proba impotriva sa si ca nu reprezinta un pericol public, astfel incat masura arestarii preventive nu se justifica. „Nu am vazut sa se sperie lumea de mine in statia de tramvai”, a spus Sova.
„S-a prezentat in fata dvs un dosar de 3000 de file, acel dosar se refera la doua infractiuni- abuz in serviciu si trafic de influenta. Din cele 3000 de file doar 60 de pagini sunt legate de mine. Nu sunt probe, sunt un denunt si ordonantele procurorilor. In afara de denunt nu exista nicio proba, exista un denunt. Atat” a mai spus Sova.
El a mai sustinut ca e la moda sa se vorbeasca despre renuntarea la imunitate, facand astfel referire la declaratiile recente ale presedintelui PSD Liviu Dragnea care a spus ca doreste eliminarea acesteia, intrucat parlamentarii nu ar trebui sa se pronunte asupra unor chestiuni care tin de atributiile judecatorului.
„Exista o moda sa vorbim despre renuntarea la imunitate. O spun eu inca o data, mai ales ca nu am mai iesit public de mult timp. Simpla discutie despre renuntarea la imunitate ne face de ras in Europa de la Stokholm …