Dan Sova spune ca nu isi va da demisia si ca nici premierul nu ar trebui sa demisioneze

de Catalin Lupasteanu Publicat la: 21.09.2015 14:17 Ultima actualizare: 21.09.2015 14:18

Senatorul Dan Sova a declarat luni, la iesirea de la ICCJ, ca nu isi va da demisia si ca nici premierul Victor Ponta, alaturi de care este judecat in cazul “Turceni-Rovinari”, nu ar trebui sa demisioneze, aratand ca intotdeauna a respectat Constitutia si ca nu are emotii pentru dosarul sau.

Judecatorul de camera preliminara de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a analizat, luni, la primul termen din dosarul “Turceni-Rovinari”, masurile asiguratorii si preventive dispuse de procurori, senatorul Dan Sova fiind trimis in judecata cu masura controlului judiciar.
Discutiile in dosar, care au avut loc cu usile inchise, au durat aproximativ o ora, senatorul Dan Sova declarand, la iesirea din sediul ICCJ, ca a cerut ridicarea controlului juridiciar, fara a face alte precizari.

Intrebat daca are emotii in privinta judecarii dosarului, Sova a spus ca nu are niciun fel de emotie, pentru ca-si va prezenta argumentele, dupa care magistratul va lua o decizie in cazul sau.
Intrebat daca el crede ca Victor Ponta isi va da demisia din functia de premier, dupa trimiterea dosarului in instanta, Dan Sova a spus ca nu vede de ce primul ministru ar face acest lucru. Dan Sova a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu isi va da demisia din functia de senator.
Dan Sova a mai aratat ca nu-l derajeaza interdictia stabilita de procurori de a lua legatura cu premierul Victor Ponta, adaugand ca dosarul se dezbate in sala de judecata.
Intrebat cum vede faptul ca “Ungaria ne arata cu degetul”, respectiv ca suntem prima tara al carei premier in functie este trimis in judecata, Sova a raspuns: “Prin prisma prezumtiei de nevinovatie reglementata de Constitutia Romaniei”.
De asemenea, Dan Sova a spus, raspunzand unei intrebari, ca a respectat intotdeauna Constitutia Romaniei.
Sova a mai aratat, intrebat daca se considera vinovat de faptul ca Victor Ponta are probleme dupa ce a colaborat cu cabinetul sau de avocatura: “Imi pare rau, s-a interpretat ca ar avea vreo legatura….”.
Premierul Victor Ponta nu a fost la ICCJ, el fiind prezent la sedinta Comitetului Executiv al PSD, care a votat, in unanimitate, sprijinul pentru mentinerea la guvernare cu Victor Ponta premier.
Magistratul Cristina Rotaru, de la ICCJ, care trebuia sa analizeze dosarul premierului Victor Ponta, in 18 septembrie, in camera preliminara, s-a abtinut, ea fiind judecatorul care in dosarul “Trofeul calitatii” a decis, in opinia separata, achitarea lui Adrian Nastase. Astfel, dosarul a fost din nou repartizat aleatoriu, unui alt judecator, fiind stabilit primul termen pentru 21 septembrie.
In 17 septembrie, premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata pentru 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat “Ponta Victor-Viorel”.
In acelasi dosar, Dan-Coman Sova, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati “Sova si Asociatii”, in prezent senator, va fi judecat, pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani. Sova a fost trimis in judecata sub control judiciar.
Procurorii i-au trimis in judecata, in libertate, si pe Laurentiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata, si Laurentiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul.
Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obtinut de la SCA “Sova si Asociatii” suma 181.439,98 de lei, pentru activitati care, in realitate, nu s-au efectuat.
Procurorii DNA spun ca in 30 august 2007 intre SCA “Sova si Asociatii”, reprezentata de Dan-Coman Sova si Cabinetul Individual de Avocat “Ponta Victor-Viorel”, reprezentat de Victor Ponta, s-a incheiat o “conventie de conlucrare profesionala”, avand ca obiect “conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea”.
Conventia a fost incheiata pe o perioada nedeterminata, in aceasta fiind ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar Victor Ponta sa primeasca o suma fixa de 2.000 de euro, pentru care va emite o factura lunara.
“Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007 inculpatii au hotarat suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel pentru luna octombrie 2007 (luna in care Sova Dan-Coman s-a inteles cu inculpatul Cristea Dumitru sa incheie un contract de asistenta juridica prevazut cu comision de succes). In data de 27 martie 2008, inculpatii au incheiat un act aditional la conventia de conlucrare profesionala, in sensul ca s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel la suma de 3.000 euro (cu o luna inainte, cele doua complexe energetice incheiasera cu SCA Sova si Asociatii alte contracte de asistenta juridica prevazute cu comision de succes)”, au aratat procurorii DNA in actul de sesizare a instantei.
Conform procurorilor anticoruptie, conventia de conlucrare a fost incheiata in luna decembrie 2008, moment in care Victor Ponta a devenit ministru.
DNA mai spune ca in perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare Victor Ponta a emis, in calitate de avocat, un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA “Sova si Asociatii”, care a efectuat plata contravalorii lor, dupa care le-a inregistrat in contabilitate.
Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Victor Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare, mai arata DNA.
“Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati. Din probele administrate a rezultat ca, prin incheierea contractului de conlucrare, s-a urmarit bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel pentru contractele incheiate de SCA Sova si Asociatii cu complexurile energetice, avand in vedere ca a rezultat ca aceste contracte nu s-ar fi incheiat daca, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat perceptia ca Sova Dan Coman beneficiaza de sustinerea inculpatului Ponta Victor Viorel”, au precizat procurorii.
Potrivit procurorilor, in 18 iulie 2011, in timpul desfasurarii unui control fiscal, Victor Ponta a raspuns in scris in cadrul unei note explicative la trei intrebari adresate de inspectorii ANAF, in cuprinsul careia a prezentat o stare de fapt inexistenta, in sensul ca a acordat “Consultanta in dosare penale aflate pe rolul Parchetelor”.
Ulterior, pe fondul aceluiasi control fiscal, Victor Ponta s-ar fi inteles cu Dan Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica ce ar fi fost prestata de Ponta in cele 16 luni cat a durat conventia.
“Intrucat specializarea juridica lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal, s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *