Dan Suciu, despre criza creditelor in franci elvetieni: Solutia este negocierea directa cu banca

Dan Suciu, despre criza creditelor in franci elvetieni: Solutia este negocierea directa cu banca / FOTO: www.caleaeuropeana.ro

Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Dan Suciu, a explicat, luni seara, la Prime Time News, cu privire la solutionarea crizei creditelor in franci elvetieni, ca fiecare caz trebuie tratat separat, pentru a fi adoptata cea mai buna masura, in contextul in care veniturile romanilor care au contractat astfel de credite difera foarte mult. In acest sens, Dan Suciu a precizat ca cea mai buna varianta este negocierea directa cu banca, refinantarea, conversia sau prelungirea ratelor fiind, in viziunea sa, optiuni pe care romanii trebuie sa le ia in considerare.

“Solutia nu e la Banca Nationala, la modul punctual, asa cum incercati sa o sugerati. Nu este aici (…) Nu exista o solutie punctuala, pentru ca situatia este extrem de diferita. Vorbim de 75.000 de persoane care au credite, in acest moment, dar situatia lor e foarte diferita si e nedrept, pentru cei care sunt intr-adevar intr-o situatie dificila, sa ii punem la pachet cu altii care, sigur, au un moment neplacut, pentru ca e neplacut sa platesti o rata mai mare, dar nu sunt in situatia disperata a acestora. E bine sa facem aceste distinctii si sa vedem ca multi dintre cei care au luat credite, in franci elvetieni, au luat in deplina cunostinta de cauza asumandu-si anumite beneficii ale momentului, ignorand, poate, un risc mai mult decat era cazul, chiar daca existau avertismente, dar aceasta tratare la pachet este extrem de paguboasa si este ceea ce incercam sa evitam. Solutiile sunt individuale, sunt punctuale”, a declarat Dan Suciu.
In ceea ce priveste situatia din Polonia, purtatorul de cuvant al BNR a afirmat ca aceasta este “mult mai complicata”, motiv pentru care nu ar trebui sa facem comparatii cu ceea ce se intampla in Romania si a subliniat, totodata, ca presiunea asupra Guvernului “trebuie tratata cu mult discernamant pentru ca sunt situatii diferite de la caz la caz”.
“Sa nu facem comparatii dintr-un motiv foarte simplu, nu pentru ca oamenii din Romania s-ar simti mai bine pentru ca vad ceea ce se intampla in Polonia. In Polonia, situatia e mult mai complicata si avem procente bune din PIB care risca sa fie afectate de aceasta situatie. Nu e cazul la noi. Asta nu ii face mai fericiti pe cei 75.000, ca sunt mai putini. Problema lor e in continuare la fel de substantiala. Aceasta presiune trebuie tratata cu mult discernamant pentru ca sunt situatii diferite de la caz la caz si asta am incercat de la bun inceput sa sugeram (…) avem persoane cu venituri peste 5-6.000 de lei, care au credite in franci elvetieni. Credeti ca trebuie sa gasim o formula publica de ajutor pentru aceste persoane? Sunt cateva alte zeci de mii care au venituri pana in 700 de lei, evident ca aici avem alt tip de problema, pe care trebuie sa o tratam cu un alt discernamant”, a mai spus Dan Suciu.
In acest sens, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei a subliniat ca este important sa vedem “foarte atent” cazurile individuale si nu cele de sistem, pentru ca, in cazul unei solutii gresite date “pe un caz de sistem”, raul provocat ar fi mult mai mare.
“Singura problema pe care noi am evocat-o era riscul sistemic. Am spus foarte clar ca multi dintre cei care au luat aceste credite le-au luat in deplina cunostinta de cauza, beneficiind de o situatie conjunctural favorabila, pe care au evaluat-o oarecum gresit. Stiau ca, in momentul respectiv, un credit in franci elvetieni era mai bun, in anumite criterii de dobanda, decat un credit in euro (…) De aceea propun sa vedem foarte atent cazurile individuale, asta e important, si nu cazurile de sistem, pentru ca daca riscam sa dam o solutie gresita, pe un caz de sistem, facem mai mult rau decat bine”, a adaugat purtatorul de cuvant al BNR.
In ceea ce priveste bancile care au pus, deja, in practica diferite solutii pentru clientii lor, precum convertirea in lei, restructurarea creditelor sau reducerea dobanzii, Dan Suciu a afirmat:
“Cred ca aceasta este cea mai buna solutie, aceste negocieri directe. Este evident ca este si in interesul stabilitatii sistemului financiar bancar ca aceste banci sa gaseasca aceste solutii, dar nu sunt gasite de ieri, de azi. Numarul total al deponentilor, al celor care au luat credite in franci elvetieni, in momentul de varf, 2008, era de 117.000. Acum avem 75.000. O mica parte dintre ei si-au inchis creditele, majoritatea din aceasta diferenta si le-au convertit, au facut conversii, si le-au schimbat, reesalonat, pentru ca acest proces a existat. A avut mai mare succes in anii aceia, 2008-2009-2010, decat acum, cant sunt oferte ale acestor banci, dar toate se plang de faptul ca nu mai exista atata deschidere din partea clientilor, pentru ca, unii dintrei ei, au ascultat diferite “sirene” care invocau diferite posibilitati de a castiga in instanta dintr-odata, cu metode minunate (…) Sunt cazuri si cazuri. Solutiile trebuie sa le gasim la banci. Sunt cazuri si cazuri, trebuie tratate fiecare in parte, e cel mai important luru pe care vreau sa il spun”, a mai spus Suciu.
In acest context, intrebat ce le recomanda BNR bancilor, Dan Suciu a raspuns:
“Sunt solutii pe care le recomandam si le-am recomandat de multa vreme. Aceasta conversie a fost recomandata de multa vreme de BNR si vedem ca bancile incep sa vina cu oferte noi fata de cele existente. Sunt absolut convins ca vor urma elemente, care trebuie luate in seama de ele si sa nu uitam de o Ordonanta care e in functiune, in acest moment, dar care poate e bine sa mai aiba anumite clarificari si modificari, pentru a se extinde mai mult aria de acoperire, astfel incat sa intre mai multe persoane sub auspiciile Ordonantei 46 de restructurare a creditelor. (…) Diverse tipuri de refinantare, conversie, prelungirea ratelor sunt variante de care trebuie sa tinem cont si sa nu vindem iluzii, o observatie buna a premierului”, a mai spus Dan Suciu.
Pe de alta parte, Dan Suciu a respins propunerea PMP, privind posibilitatea clientilor de a-si converti creditele luate in valuta, in lei, la cursul momentului in care au luat creditul, afirmand ca ar fi “o greseala fatala”.?
“In niciun caz, aceasta este o greseala fatala, de unde pana unde ajungem la aceste discutii?”, a mai spus purtatorul de cuvant al …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *