Daniel Corogeanu, exorcistul din Tanacu, face plangere la CEDO

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Daniel Corogeanu, fostul preot de la Manastirea Tanacu condamnat la 7 ani de inchisoare pentru moartea maicutei Irina Cornici in urma unui ritual de exorcizare, s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a cere rejudecarea procesului sau. „Gardianul” a intrat in posesia cererii formulate de monahul exorcist, pe care acesta o motiveaza prin incalcarea dreptului la un proces echitabil si incalcarea dreptului la libertate si siguranta. Alaturi de monahul Daniel Corogeanu au mai fost condamnate si maicutele care l-au asistat pe acesta in timpul ritualului de exorcizare. Astfel, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au condamnat-o pe maica stareta de la Manastirea Tanacu, Nicoleta Sofia Arcalianu, la sase ani de inchisoare, iar pe maicutele Adina Lucia Cepraga, Simona Birdanas si Elena Otel la cate cinci ani de inchisoare.

In cererea de rejudecare a procesului, formulata de monahi prin avocata lor, Maria Vasii, acestia afirma ca procurorii de caz au instrumentat actiunea penala impotriva lor in conditiile in care „mass-media au preluat senzationalul din evenimente”. Ei ii acuza pe anchetatori de subiectivitate in instrumentarea dosarului, deoarece „s-au lasat intimidati de interesul opiniei publice fata de ineditul starii de fapt, adunand doar dovezi de acuzare, astfel incat starea de fapt retinuta in rechizitoriul cu care a fost investita instanta era neconforma cu adevarul”. Acest lucru a dus, potrivit avocatei Maria Vasii, la condamnarea celor cinci pentru fapte pe care, sustine ea, acestia nu le-au comis. Mai mult, avocata ne-a declarat ca instantele de judecata nu puteau sa aiba o imagine completa in ceea ce priveste circumstantele in care a murit maicuta Irina Cornici, atat timp cat nu a fost audiat personalul medical al ambulantei care a luat-o pe maicuta. „Instanta de judecata a pronuntat hotarari gresite, confirmate in apel si recurs, de condamnare pentru fapta ce nu a fost savarsita, mergandu-se pe o incadrare juridica gresita, fiind pronuntate hotarari de condamnare impotriva reclamantilor, desi in cauza decesului victimei au existat multiple implicatii – in special culpa medicala explicita -, faptele reclamantilor necontribuind in mod determinant la decesul victimei”, a precizat avocata Maria Vasii in cererea sa adresata magistratilor Curtii de la Strasbourg. Culpa medicala la care avocata Maria Vasii face referire in cererea adresata Curtii de la Strasbourg se refera la unele aspecte legate de moartea Irinei Cornici, care au ramas nelamurite pana in ziua de azi. Avocata sustine ca cei cinci monahi au fost condamnati de catre judecatori fara a fi audiat un martor-cheie din dosar. Este vorba despre asistentul medical din ambulanta care a luat-o pe maicuta si care ar fi recunoscut, in prima si ultima sa declaratie data in fata anchetatorilor, ca i-ar fi administrat acesteia o injectie de adrenalina. Maria Vasii sustine ca acest martor „a disparut”, iar judecatorii nu au mai facut demersuri pentru a-l aduce in instanta in vederea audierii.

Revizuirea deciziei
Cei cinci monahi s-au adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru „a se constata incalcarile Conventiei cu privire la dreptul de a avea un proces echitabil”. Acestia nu ascund insa ca urmaresc revizuirea deciziei pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, „astfel incat sa obtina, in dreptul intern, o satisfactie echitabila, in sensul de a se constata nevinovatia lor”. Avocata Maria Vasii a sustinut, in cererea adresata Curtii de la Strasbourg, ca Daniel Corogeanu si cele patru maicute nu au avut parte de o ancheta veritabila, procurorii pornind de la premisa ca monahii sunt vinovati. „Toata procedura anchetei penale desfasurata de catre procuror a fost indreptata doar spre confirmarea suspiciunii initiale de vinovatie, la fel si desfasurarea judecarii cauzei, reclamantii neavand parte de o ancheta efectiva pentru determinarea cauzelor reale a mortii victimei, cu retinerea culpei medicale explicite, nerespectandu-se principiul egalitatii intre armele acuzarii cu cele ale apararii, coroborat cu impartialitatea magistratului”, a sustinut avocata celor cinci monahi, considerand ca a fost incalcata prezumtia de nevinovatie in cazul acestora. Avocata Maria Vasii a apreciat ca lui Daniel Corogeanu si celor patru maicute le-a fost incalcat dreptul la libertate si siguranta. „Orice persoana arestata sau detinuta (…) are dreptul de a fi judecata intr-un termen rezonabil sau eliberata in cursul procedurii. Punerea in libertate poate fi subordonata unei garantii care sa asigure prezentarea persoanei in cauza la audiere. Consider ca statul roman prin organele judiciare implicate in procesul deschis impotriva reclamantilor le-a violat dreptul la libertate si siguranta”, a mentionat avocata in cererea sa catre CEDO. Maria Vasii a mai sesizat Curtea de la Strasbourg si cu privire la modul in care mass-media au inteles sa relateze cazul de la Manastirea Tanacu. „Reclamantilor le-au fost incalcate dispozitiile art. 8 din CEDO, prin aceea ca impotriva lor a fost conceputa de catre anchetatori o campanie de presa sustinuta, in scopul de a determina atat convingerea opiniei publice, cat si a instantelor din Romania cu privire la pretinsa lor vinovatie”, a sustinut Maria Vasii, considerand ca magistratii au fost intimidati de presa si au fost obligati astfel sa pronunte o decizie pe placul opiniei publice.

Condamnare definitiva
Curtea Suprema a confirmat decizia Curtii de Apel Alba Iulia care a decis, in data de 20 septembrie 2007, micsorarea pedepselor pe care inculpatii din dosarul Tanacu le primisera initial. Instanta din Alba Iulia l-a condamnat pe Petru Daniel Corogeanu la sapte ani de inchisoare, pe Nicoleta Sofia Arcalianu – la sase ani de inchisoare, iar pe Adina Lucia Cepreaga, Simona Birdanas si Elena Otel – la cate cinci ani de inchisoare fiecare. Decizia prin care Curtea de Apel Alba Iulia a redus pedepsele initiale ale inculpatilor din dosarul Tanacu a fost atacata cu recurs atat de Ministerul Public, cat si de cei in cauza. Initial, Tribunalul Vaslui l-a condamnat, pe 19 februarie 2007, pe preotul Daniel Corogeanu la 14 ani de inchisoare, pe fosta maica stareta – la cinci ani, iar pe alte trei maicute – la cate trei ani pentru moartea unei tinere, Irina Cornici, supusa unui ritual de exorcizare. Cei cinci fosti monahi sunt acuzati ca, in iunie 2005, ar fi tinut-o, timp de trei zile, pe Irina Cornici imobilizata pe o cruce de lemn, fara apa si fara mancare, si ar fi supus-o unui ritual de exorcizare. Irina Cornici a murit, in iunie 2005, la manastirea Sfanta Treime din Tanacu. In 19 mai 2006, fostul preot Daniel Corogeanu si cele patru foste maicute de la Manastirea „Sfanta Treime” din Tanacu au fost trimisi in judecata, fiind acuzati ca au determinat moartea Irinei Cornici.

spot_imgspot_img