Datoria publica s-a triplat dupa criza: In ciuda perioadei economice favorabile pe care o traversam ne-am indatorat pentru pensii si salarii

In ciuda unei perioade economice favorabile pe care o traversam, continuam sa cheltuim mult mai mult decat veniturile bugetare, ceea ce inseamna ca ne imprumutam. Investitiile publice sunt insa la cel mai mic nivel al ultimilor 10 ani.?
Cosmin Marinescu, consilierul economic al presedintelui Romaniei, a avertizat ieri ca, in ciuda unei cresteri economice record, continuam sa inregistram deficite bugetare ridicate. “Este important sa discutam deschis daca si pentru ce merita sa facem deficite mari tocmai atunci cand ne merge bine din punct de vedere economic, in loc sa ne pastram spatiu fiscal pentru “vremuri grele”, cand expansiunea economica se va epuiza”, a declarat ieri consilierul prezidential.
El a atras atentia ca, fata de anul 2008, datoria publica a crescut de circa 3,5 ori, deci cu peste 45 miliarde de euro in ultimii 8 ani. Astfel, Romania a inregistrat in perioada postcriza cea mai rapida crestere a datoriei publice dintre toate tarile UE, cu exceptia Sloveniei, arata datele oficiale.
?”In al doilea rand, cifrele arata ca aproape intreaga crestere economica din ultima perioada se bazeaza pe aportul consumului. Este de remarcat cresterea economica de pe primul trimestru, peste estimari, conform datelor INS. Din pacate, aceasta crestere nu s-a reflectat in mod corespunzator si la nivelul incasarilor bugetare”, a mai spus Marinescu. Declaratiile lui vin in contextul in care premierul Sorin Grindeanu se lauda cu o crestere economica de 5,7% in primul trimestru fata de perioada similara a anului trecut, cea mai mare din UE.?O treime din pensii, pe datorie.
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a explicat pentru “RL” ca datoriile se fac pentru a acoperi deficitele bugetare (diferenta intre venituri si cheltuieli – n.red.), in conditiile cresterii cheltuielilor salariale si cu asistenta sociala. “Noi azi, ca sa platim pensiile astea mici cum sunt, ne imprumutam pentru o treime din banii necesari”, a afirmat Dumitru. De cealalta parte, investitiile publice au scazut continuu. Daca anul trecut au fost la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani, anul acesta au fost cu 60% mai mici fata de 2016. Asta, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *