De cat somn are nevoie un elev. Cat trebuie sa doarma copiii, in functie de varsta

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

In fata ecranelor, timpul trece altfel, scrie portalinvatamant.ro. Accesul la gadget-uri, menit sa le faca elevilor viata mai usoara, ii face si sa piarda ore pretioase de somn si sa adoarma abia tarziu in noapte.
Medicul pediatru specializat in probleme de somn din cadrul Centrului pentru Copii Johns Hopkins, Maria Melendres, subliniaza ca necesitatile de odihna se modifica odata cu varsta, insa privarea de somn are intotdeauna efecte negative.
Citeste si?O profesoara a facut amor cu doi elevi, in prezenta altor minori. Cum s-a terminat totul FOTO
Iata cat ar trebui sa doarma elevii, in functie de varsta:
Prescolari – 3-5 ani
Copiii de aceasta varsta vor merge mai devreme la culcare decat in anii trecuti, deoarece trebuie sa se trezeasca devreme ca sa mearga la gradinita. Au nevoie de 10-13 ore de somn, conform Fundatiei Nationale a Somnului. Insa si ora de culcare va fi insotita de unele provocari, precum insomnia comportamentala – copiii testeaza limitele orei de culcare, gasind diverse scuze. Parintele trebuie sa stabileasca niste limite in aceasta perioada.
Scolarii 6-13 ani
Fundatia Nationala a Somnului recomanda ca aceasta categorie de varsta sa beneficieze de 9-11 ore de somn in fiecare noapte. Provocarea specifica varstei consta in diverse fobii, precum teama de intuneric ca urmare a unei imaginatii bogate; de asemenea, pot aparea cosmarurile si sforaitul care afecteaza odihna de calitate. Aceasta categorie de varsta petrece o durata mare de timp in stadiu de somn profund, un somn non-REM, cu efect regenerant, care determina o stare de alerta intensa pe durata zilei.
Adolescenti 14-17 ani
La adolescenti se observa frecvent privarea de somn in special prin faptul ca atipesc la scoala; ei au nevoie de 8-10 ore de somn in fiecare noapte. In medie, doar o treime dintre ei au parte de odihna necesara. In aceasta categorie de varsta exista multe provocari cu privire la teme si activitati extrascolare care presupun reducerea duratei de somn din timpul noptii si o ora de trezire matinala.
In plus, chiar si daca excludem dispozitive electronice care ii tin seara in alerta, adolescentii au ritmuri circadiene care ingreuneaza procesul de a adormi devreme noaptea. Ceasul biologic al copiilor se modifica in mod natural in preajma pubertatii, avansand ora de de adormire, respectiv si ora de trezire.
Reprizele scurte de somn din timpul …

spot_imgspot_img