De ce a preferat Jaguar – Land Rover sa investeasca in Slovacia in locul Romaniei

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Reducerea cu orice pret a taxelor, strategie ce pare a avea din ce in ce mai multi sustinatori in clasa politica, fie ca vorbim de TVA, impozite pe profit sau venit si CAS, pare a fi una proasta de natura a ne introduce intr-un cerc vicios.
Taxele mici imputineaza banii din buget fapt pentru care autostrazile nu se pot construi. Lipsa acestora goneste insa marii investitori spre alte tari chiar daca acestia sunt iertati de impozite. Degeaba ai taxe mici daca investitorii inregistreaza costuri mari cu aprovizionarea si livrarea catre pietele externe a produselor fabricate in tara ta, aceasta pare a fi lectia ce nu a fost invatata de mai toate Guvernele de pana acum. Cazul Tata Motors, patronul Jaguar Land Rover ce a ales sa isi ridice prima fabrica din afara Marii Britanii in Slovacia, si nu in Romania, este graitor.
La doi ani dupa oficiali guvernamentali anuntau victorios ca Romania ar fi in carti pentru o importanta investitie a Tata Motors, detinatorul brandurilor Land Rover si Jaguar, firma indiana a semnat o scrisoare de intentie pentru construirea primei sale fabrici din afara Marii Britanii cu guvernul slovac. Uzina urmeaza sa fabrice nu mai putin de 300.000 de vehicule, respectiv aproape cat productia Dacia Renault de la Mioveni si de sase ori mai mult decat cea a Ford la Craiova. Potrivit televiziunii publice slovace RTVS, in noua fabrica Land Rover- Jaguar ar urma sa munceasca 8.000 de angajati. Procesul de selectie a tarii gazda a investitiei a inceput acum doi ani. Consiliati de firma Roland Berger indienii au analizat locatii din Polonia, Ungaria, Cehia, Romania si Slovacia. In primavara acestui an in competitie au ramas doar Slovacia si Polonia iar in urma cu o luna s-a anuntat semnarea unei scrisori de intentie cu guvernul slovac.
La ce bun taxele mici, daca pierzi investitorii?
Pierderea investitiei in favoarea unei tari ce are o fiscalitate mai pronuntata demonstreaza faptul ca investitorii apreciaza mai degraba factori precum calitatea infrastructurii de transport, pregatirea fortei de munca, stabilitatea politica si fiscala decat nivelul taxelor.
Slovacia practica un impozit pe profit mai mare decat Romania, respectiv 22% fata de 16% la noi. Potrivit editiei 2015 a raportului „Doing Business” elaborat de PwC, rata totala de impozitare a profitului este de 48,6% in Slovacia si de 43,2% in Romania. Insa infrastructura slovacilor ofera alte posibilitati investitorilor. Brasovul, localitatea al carei nume a fost vehiculat drept posibila locatie a investitie Tata Motors, nu este legata de restul tarii prin nicio autostrada, ci doar de drumuri nationale cu o banda pe sens. Autostrada spre vestul tarii se afla la 140 kilometri de Brasov, in conditiile in care parcul industrial Nitra din Slovacia se afla la granita de vest a acestei tari si imediat langa autostrada R1.
Romania a ajuns intr-un soi de cerc vicios. Avem taxe mici pentru a atrage investitorii straini , insa tocmai din acest fapt nu avem suficienti bani pentru a construi autostrazi in conditiile obtinerii unui deficiti bugetar redus, iar investitorii ne ocolesc. Absurdul situatiei este remarcat de oamenii de afaceri si de economisti.
„Nu numai fiscalitatea conteaza, este un singur element din zece elemente importante luate in calcul …

spot_img