De ce ii protejeaza Mihai Tudose pe ministrii favoriti ai lui Dragnea

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Premierul i-a cerut ministrului Justitiei sa sesizeze CCR in privinta dosarului Belina. Tudose le apara pe Shhaideh si Plumb, implicate intr-un dosar de abuz in serviciu, dar i-a atacat dur pe alti ministri sau secretari de stat. Nici Carmen Dan, ministrul de Interne, n-a fost certata vreodata de catre premier.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader,? a anuntat ca Guvernul va sesiza Curtea Constitutionala (CCR) in privinta deschiderii dosarului Belina, in care sunt implicate Sevil Shhaideh (ministrul Dezvoltarii) si Rovana Plumb (ministrul Fondurilor Europene). Toader a explicat ca initiativa nu apartine Ministerului Justitiei, ci Guvernului, institutia pe care o conduce urmand sa finalizeze draftul pana luni. Concret, guvernantii vor solicita CCR sa decida daca procurorii pot ancheta oportunitatea adoptarii unei Hotarari de Guvern.

„Initiativa redactarii si sesizarii a CCR a pornit din Guvern si nu de la ministerul Justitiei. In al doilea rand am citit si eu o afirmatie absolut incorecta, care cu siguranta nu imi apartine, ca s-ar fi solicitat considerarea HG ca si OUG, ca si legile. Este imposibila o astfel de afirmatie, pentru ca au regim juridic, efecte, emitenti diferiti”, a explicat Toader. „Va rog sa recititi comunicatul DNA in care se spune ca decizia CCR din februarie referitoare la OUG 13 este aplicabila numai pentru ordonante si legi, nu pentru hotarari de guvern. Enuntul in sine este corect, principiul este absolut incorect, pentru ca prin decizia precedenta CCR a decis ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptarii unei OUG sau legi, nu pot ancheta imprejurarile adoptarii unei OUG sau a unei legi, dupa cum nu pot ancheta constitutionalitatea”, a continuat ministrul Justitiei.
Indicatiile lui Dragnea
Misiunea primita de ministrul Justitiei de la premier se bazeaza pe indicatiile presedintelui PSD Liviu Dragnea. Acesta a afirmat ca in sedinta conducerii PSD s-au adus argumente legate de asemanarea dintre aceasta situatie si cea privind ordonanta 13.? „Am vorbit si azi, am spus si eu si domnul Tariceanu – poate si Guvernul, nu stiu – trebuie analizat daca situatia actuala poate constitui elementele unui conflict juridic de natura constitutionala intre doua puteri ale statului. Domnul Tudorel Toader cred ca va trebui sa aiba un punct de vedere in sensul acesta, daca va veni din partea Guvernului”, a adaugat Dragnea, intrebat despre posibilitatea sesizarii CCR in aceasta speta.

Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, ministri in guvernul Mihai Tudose, sunt implicate in ancheta DNA privind modul in care insula Belina a ajuns, printr-o hotarare de Guvern, in administrarea societatii Tel Drum. Presedintele PSD a afirmat de mai multe ori ca nu are nicio calitate in actionariatul acestei firme.
Dupa ancheta procurorilor DNA privind aprobarea OUG 13/2017, CCR a decis ca Ministerul Public nu are competenta de a desfasura activitati de cercetare penala cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.
Cu cine isi permite premierul sa fie dur
Pana acum, premierul Tudose s-a aratat ferm in relatia cu alti membri ai Guvernului. Primul-ministru i-a cerut demisia ministrului Apararii,? Adrian Tutuianu, dupa ce MApN emisese un comunicat prin care anuntase intarzieri la plata soldelor pe luina septembrie. „Mi-a spus ca trebuie s-o rezolvam intr-un fel pentru ca presedintele partidului – a si spus-o aici – i-a cerut sa vada cum rezolva aceasta chestiune. Mi-a sugerat ca, daca eu nu plec, va trebui sa ma demita”, a dezvaluit Tutuianu.
Tutuianu nu este singurul care a fost vizat de furia premierului. Premierul l-a luat la tinta si pe ministrul Sanatatii, Florian Bodog, admonestat pentru criza vacciunurilor. „Faptul ca ati verificat doar cinci vinovati, eu cred ca este doar un slab inceput. Nu trebuia sa moara niste oameni, niste copii si sa ne enervam toti pentru a descoperi ca ceva nu merge. Cineva trebuia sa vada din timp ca nu merge, domnule ministru. Nu va opriti cu vaccinarea la cazurile de jos, fiindca nici premiantii nu sunt acolo pe unde ar trebui sa fie”, a atacat primul-ministru.

Cuc, sac de box
Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a fost criticat de mai multe ori, inclusiv pentru mentinerea sefului Tarom. „Pai, eu sa inteleg ca aveti incredere in el si ca impreuna formati o echipa, va asumati ce e acolo? 104 milioane pierdere pe sase luni? CFR Marfa pierdere, CFR Calatori pierdere. …

spot_imgspot_img