De ce nu e statul de vina pentru umilirea gimnasticii romanesti

44 de ani nu a reusit sa obtina o medalie la Jocurile Olimpice, necesita o explicatie. Care trebuie sa tina seama, in primul rand, de bugete si de statistici.
Federatia Romana de Gimastica (FRG) are pentru 2016 un buget de 5,39 milioane de lei (adica 1,34 de milioane de dolari). Cu un an inainte (preolimpic), a primit chiar mai putini bani – 4,2 milioane de lei de la bugetul de stat (1 milion de dolari) si? a reusit sa genereze un alt milion de lei din venituri proprii. Acestea, care sunt sub 25% din veniturile de la bugetul de stat, au fost obtinute astfel: vanzarea de echipamente (337.000 de lei), controale doping (40.000), organizare congrese (64.000), cursuri (25.000) si juniori mici (550.000 de lei).
Suma de 250.000 de dolari atrasa de Federatia de Gimnastica din surse proprii intr-un an preolimpic (2015) este, insa, foarte mica. Asta si daca tinem seama ca la ultima Olimpiada – cea de la Londra – Romania s-a prezentat onorabil, castigand? o medalie de aur (Sandra Izbasa), argint (Catalina Ponor)si bronzul la echipe, fapt care ar fi indreptatit atragerea unor sponsori puternici. Cotizatiile anuale sunt modice, intre 100 si 1.000 de lei, potrivit datelor oficiale ale Federatiei. In Romania exista doar 18 cluburi sportive afiliate FRG.
Sponsorii fac diferenta
In timp ce gimnastica romaneasca s-a intors cu mana goala de la Rio, SUA au cucerit la aceasta editie a Jocurilor Olimpice trei medalii de aur, trei de argint si doua de bronz. Si totusi, Federatia Americana de Gimnastica nu este una cu mult mai bogata decat cea romaneasca. Astfel, primeste de la Comitetul Olimpic American o suma comparabila cu cea pe care o aloca Romania pentru acest sport, respectiv 1,2 milioane de dolari pe an.? Din documentele consultate de “Romania liberaa” nu reiese faptul ca federatia americana de gimnastica ar primi bani si din partea statului american, adica direct din bani publici.
Dar, cu toate acestea, potrivit auditului realizat pentru anii fiscali 2013 si 2014, Federatia de Gimnastica a SUA are venituri totale de 23,5 milioane de dolari, generate, in primul rand, din surse externe: 7 milioane de dolari din marketing si evenimente, aproape 2 milioane de dolari generate de concursurile interne sportive si 11 milioane de dolari din cotizatiile membrilor.
Mai mult, Federatia de Gimnastica a SUA are nu mai putin de 18 sponsori si furnizori. E drept, insa, ca in SUA gimnastica a devenit un sport de masa, pentru ca exista inscrisi oficial 111.000 de membri dintre care 20.000 sunt profesionisti, instructori si membri ai unor cluburi.
Si tot in SUA exista un puternic campionat al Colegiilor Universitare. De alfel, competitiile interne de gimnastica au un program extrem de incarcat in SUA. Toate aceste cifre par sa indice faptul ca diferenta dintre performantele SUA si ale Romaniei in gimnastica sunt date nu de catre fondurile de stat, ci mai ales de modul privat de administrare a federatiilor.
Umiliti de Australia
Exista tari care procedeaza la o infuzie foarte mare de capital pentru a obtine medalii olimpice. Este cazul Australiei care se afla pe locul 9 in clasamentul general cu 22 de medalii din care 6 de aur. Romania este doar pe pozitia a 32-a cu patru medalii, (una de aur, una de argint si doua de bronz). …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *