De ce nu functioneaza sistemul all-inclusive pe litoralul romanesc

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Numai zece hoteluri de pe litoralul romanesc ofera servicii de tip all-inclusive, desi cererea este extrem de mare, mai ales din partea turistilor straini. Din cele zece, cinci sunt in statiunea Mamaia. Turistii vor all-inclusive pentru ca pot controla mai bine costurile vacantei. Germanii, de exemplu, isi fac un buget pe care nu doresc sa il depaseasca, iar acest sistem ii ajuta, pentru ca, practic, nu mai cheltuie mult peste serviciile de cazare si masa. In ciuda cererii mari, hotelierii romani nu vor sau nu pot sa ofere all-inclusive. De vina este, in primul rand, infrastructura deficitara. Putine hoteluri au tot ce le trebuie. „Lipseste parcarea, lipseste piscina, lipseste spatiul verde sau un teren pentru locuri de joaca”, spune Nicolae Bucovala, presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, care detine hoteluri atat in Mamaia, cat si in sudul litoralului.
Crestere fata de anii trecuti
Cu toate acestea, numarul este relativ in crestere. Astfel, daca acum 2 ani erau disponibile aproximativ 1.500 de locuri in hotelurile all-inclusive de 3 si 4 stele de pe litoralul romanesc, anul acesta numarul s-a triplat. a”Din ce in ce mai multi turisti realizeaza ca serviciile all-inclusive au si marea calitate de a securiza bugetele alocate vacantelor”, spune Marius Usturoiu, directorul unei agentii de turism care ofera astfel de servicii pe litoralul romanesc. Datele statistice furnizate de touroperatorii de pe litoral arata profilul consumatorilor de servicii all-inclusive, reprezentat in proportie de peste 90% de familiile cucopiipana in 12 sau 14 ani.
Trei kilograme?de mancare pe zi
Romanii care merg la hotelurile all-inclusive pe litoral au la dispozitie, in medie, 2 kilograme de mancare pe zi, iar felurile preferate de acestia sunt sarmalele, frigaruile si placintele. potrivit unui studiu al Mareea, turoperatorul principal pentru litoralul romanesc, cu un numar de peste 100.000 de turisti pe an. „Daca luam in considerare cantitatile de mancare, avem peste doua kilograme alocate de persoana pentru fiecare masa. Sunt unii romani care depasesc aceasta cantitate, iar daca adaugam si farfuriile pline care raman in urma acestora putem spune ca sunt persoane care consuma, in medie, 3 kilograme de mancare pe zi”, spune George Bari, directorul unui complex all-inclusive din Mamaia. La acestea se adauga trei litri de bere, suc si apa minerala de persoana pe zi.
Cheltuieli mari
Chiar daca nu o vor recunoaste public, exista hotelieri care spun ca nu aplica acest sistem din cauza risipei extraordinare de mancare. „Unii turisti isi incarca farfuriile de parca nu au mai vazut mancare niciodata. Aruncam o mare parte din ea. Nici macar nu o mananca. Pur si simplu nu ne permitem sa cheltuim atat pe mancare si bautura”, …

spot_imgspot_img