De ce nu poti face in Romania scoala acasa
Un numar relativ mic de copii este inclus, in Europa, in sistemul de educatie la domiciliu. In tarile unde este recunoscut, copiii dau examene anuale organizate sub atentul control al scolilor din sistemul public sau privat. In Romania, parintii care-si scot copiii de la scoala sunt pasibili de amenda.
Doua persoane publice – Dana Nalbaru si Dragos Bucur – au decis sa isi retraga copilul din sistemul public de invatamant despre care au spus ca a”este depasit de vremurile pe care le traim”. Copilul celor doi va studia exclusiv acasa sub indrumarea parintilor intr-un sistem educational etichetat in Occident sub numele de? homeschooling. Aceasta forma de educatie nu este reglementata in Romania unde, potrivit legii Educatiei Nationale – a”invatamantul general obligatoriu este de 10 clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial. Obligatia de a frecventa invatamantul de 10 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani”. Cei doi sunt pasibili de o pedeapsa cu inchisoarea potrivit reglementarilor din Codul Penal: a”Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.
Risc recunoscut in Romania
Pe site-ul Asociatiilor Homeschooling Romania, conceptul este explicat, fara nuantele de mai sus, in zece puncte unul precizand ca: a”Parintii aleg ?curricula, manualele, softurile educatiei necesare copiilor”. Insa, admite Ninel Lazar pe siteul aceleiasi organizatii, copilul trebuie integrat intr-un sistem educational acreditat, iar acesta nu poate fi decat unul din strainatate: a”pentru ca studiile de homeschooling sa se desfasoare in legalitate, trebuie ca respectivul copil sa fie inscris la o scoala din afara tarii, care are legal infiintat departamentul de invatamant la distanta sau online sau care are statut de cover school la care pot fi inscrisi si copii din alte tari”. Scoala din Occident la care copilul este inregistrat emite copilului o foaie matricola care este un document oficial si legal in respectiva tara. In baza foii matricole – si a diplomei de absolvire -, statul roman are obligatia sa echivaleze aceste studii, insa nu are obligatia sa inscrie copilul in orice clasa doresc parintii. De ce? a”Pentru ca Ministerul Educatiei poate solicita aplicare de masuri compensatorii – teste de cunostinte, examene de diferenta, stagii de adaptare – in cazul in care exista diferente educationale din Romania”, ?arata Ninel Lazar.?
Mircea Dumitru a explicat exact acest risc major pentru un copil care renunta la sistemul public de invatamant: “Atata timp cat in Romania nu exista o legislatie foarte clara care sa iti dovedeasca o ruta de trecere de acces din homeschooling in sistemul public formal de scoala, care sunt conditiile de a accede din homeschooling in gimnaziu, liceu si mai departe in universitate, poti sa fii in situatia ca odata ce ai terminat patru sau opt clase in sistemul de scolarizare acasa sa nu poti sa te intorci inapoi in sistemul public, adica sa ai dificultati pentru ca nu ai o diploma care este acreditata, nu ai un numar de credite, un numar de orea”.
Ilegal in 18 tari europene
In statele Occidentale unde este permis sistemul educational a”de acasa”, acesta se face sub atenta supraveghere a profesorilor si a ministerelor de resort care impun copiilor examene anuale.
In 18 din 42 de state europene monitorizate, educatia de tip homeschooling nu este recunoscuta sub nici o forma. In Austria – unde sunt inregistrati peste 2.000 de copii – este permisa doar cand cunostintele dobandite in familie sunt cel putin egale cu cele din universitatile publice. Fiecare copil este obligat sa sustina un examen anual pentru a fi sigur ca se afla la nivelul educational corespunzator. In Belgia testele se dau la varste de 8, 10 si 12 ani celor peste 500 de copii care studiaza doar acasa.
Unu la suta din elevii din Danemarca au optat pentru acest sistem de invatamant care apare ca permisiv chiar si in Constitutie. In Estonia, procesul de invatare acasa se afla sub controlul scolilor publice sau private. Fiecare elev trebuie sa treaca un examen anual si doar astfel poate obtine o diploma de absolvire. In Finlanda doar 600 de copii urmeaza scolile de acasa. Parintii sunt reponsabili pentru ca cei mici sa primeasca educatia corespunzatoare, iar progresele sunt monitorizate de catre autoritatea muncipala. Parintii au libertatea de a stabili curricula copilului, dar trebuie sa respecte liniile directoare ale curriculumului national.
Examene anuale, obligatorii in Franta
Peste 5.000 de copii studiaza de acasa in Franta unde copiii trebuie inregistrati la primarie si la a”Inspection Academique”. Copiii, intre 6 si 16 ani, sunt testati anual, iar o data la doi ani protectia sociala face o ancheta pentru a vedea daca modul in care sunt educati copiii este corespunzator. Parintii sunt, de asemenea, verificati anual daca isi educa bine copiii. Doua rezultate de nesatisfacator la aceste inspectii determina mutarea copiilor in scoli publice sau de stat. In Franta, copiii trebuie sa aiba cunostinte excelente in sapte domenii: franceza, matematica/stiinte, o limba straina, istorie si geografie, competente sociale si civice, autonomie.
In Ungaria, cateva mii de copii se afla in sistemul educational homeschool. Ei trebuie sa treaca un examen complicat la fiecare sfarsit de an, altfel nu primesc diplome. In Italia, parintii trebuie sa demonstreze ca au capacitatea economica si tehnica pentru a-si instrui singuri copiii. Daca doresc sa intre in sistemul educational de stat, trebuie sa sustina examene anual. La fel in Polonia, copiii sunt supravegheati de catre un profesor desemnat de catre o scoala publica sau privata si da examene anuale.
Cei? mai multi copii care studiaza acasa sunt inregistrati in Rusia, unde sunt inregistrati un milion. Si aici exista un control. Copiii sunt atasati de o institutie de invatamant acreditata putand participa …