Afacerea Rosia Montana devine tot mai fierbinte. In mod vadit, Guvernul Tariceanu se opune din ce in ce mai vehement acestui proiect sutinut de democrati si de presedintele Basescu. Membri marcanti ai PNL vorbesc deschis despre necesitatea anularii proiectului de exploatare a aurului din Apuseni, cu orice pret, inclusiv al unor despagubiri uriase pe care statul roman ar putea fi obligat sa le plateasca catre firma canadiana Gold Corporation. Parlamentul va dezbate, in regim de urgenta, proiectul de lege PRM-UDMR prin care se va interzice folosirea cianurii in exploatarile miniere. Miza momentului adoptarii legii e uriasa, pentru ca de ea depinde soarta acestui business pentru care se duce o lupta pe viata si pe moarte, cu fonduri uriase puse la bataie in campanii de publicitate si cu personalitati straine angrenate intr-un urias dispozitiv de propaganda. Daca legea privind interzicerea folosirii cianurilor va fi votata inainte ca Gabriel Resources sa obtina toate avizele necesare pentru deschiderea minelor, canadienii pot sa-si ia adio de la aurul din Apuseni. Pentru ca insusi Alan Hill, presedintele Gabriel Resources, afirma, in urma cu doua zile, ca nu exista o alta metoda de explotare a aurului decat cea prin utilizarea cianurilor.
Alan Hill are de ce sa se teama. Avizul care ii lipseste pentru a deschide exploatarile sta la mana ministrului mediului, Attila Korodi. Pentru Hill, numele Korodi e sinonim cu UDMR, cu Ungaria si cu George Soros, adica ?dusmanii? proiectului Rosia Montana, pe care el insusi i-a nominalizat in acest fel. In disperare de cauza si la adapostul unor clauze contractuale ascunse cu grija publicului roman, bossul de la Gabriel Resources a declansat o batalie apriga cu oponentii proiectului. Nu mai e vorba de politicieni vremelnici, de ecologisti sau de ONG-uri, ci de state-dusman si de miliardari ai planetei.
Dincolo de aceste dispute, raman cateva intrebari fara raspuns. De ce nu se desecretizeaza contractul incheiat de Gold Corporation cu autoritatile romane? Cum este posibil ca, dupa 8-9 ani, clauzele acestui contract, in jurul caruia s-au derulat mari inclestari in ultimii ani, sa ramana necunoscute publicului?
Cine are acces la acest document ?top secret?? Si de ce este acest contract confidential, atat timp cat clauzele sale sunt de interes national, iar noi toti am putea fi obligati sa-i despagubim pe canadienii care au investit sute de milioane de dolari la Rosia Montana, in speranta ca vor pune mana pe aur?
Domnule Hill, daca tot cereti presei sa ?arate adevarul?, de ce nu aduceti Dvs. acest contract in fata publicului? Caci, se pare, Guvernul nu reuseste sa dea de urma lui.