De ce plateste Romania mai multi bani pentru un refugiat?

Sosirea migrantilor in Europa a starnit, pe de o parte, reactii de sprijin pentru cei ce au fost nevoiti sa-si paraseasca tara, iar pe de alta parte de respingere. S-a pus astfel problema ca cetatenii comunitari ar fi dezavantajati si ca acestia platesc taxe si impozite, in vreme de refugiatii primesc gratuit serviciile achitate de la buget.
Statul roman a platit, in 2015, 540 de lei pe luna fiecarui refugiat si doar 234 de lei persoanelor cu handicap grav, potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. “Ambele sume sunt platite de la bugetul Romaniei din impozitele platite de cetateni. Sigur, romanul este neindreptatit. Insa amandoi vor muri de foame cu banii astia. In plus, refugiatii au asigurata cazarea, iar persoanele cu handicap nu”, a declarat, pentru Romania libera, consultantul fiscal Adrian Benta.
De ce exista o difenta intre sumele pe care statul le aloca refugiatilor comparativ cu cele destinate cetatenilor romani cu dizabilitati? “In conformitate cu prevederile Legii nr.448/2006, persoana incadrata in grad grav de handicap, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, beneficiaza, pe toata durata handicapului, de indemnizatie lunara in cuantum de 234 lei, buget complementar in cuantum de 106 lei si asistent personal sau indemnizatie lunara in cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii”, se arata in raspunsul primit de la Ministerul Muncii, la solicitarea ziarului Romania libera. De asemenea, persoana incadrata in grad grav de handicap beneficiaza si de alte facilitati prevazute de lege, ca de exemplu scutire la plata chiriei, transport, plata dobanzii la creditele pentru achizitionarea unui automobile sau adaptarea/amenajarea locuintei in raport cu nevoile specifice. In ceea ce priveste persoanele cu statut de refugiat, reprezentantii Ministerului Muncii explic faptul ca, Legea nr.122/2006 prevede acordarea unui ajutor lunar, pe o perioada de maximum 9 luni, in valoare de 540 lei, destinat acoperirii nevoilor zilnice de viata, in conditiile in care aceste persoane sunt lipsite de alte mijloace de trai.
Fonduri europene pentru migranti
Dar, in afara baniilor prevazuti in bugetul de stat, UE aloca sume importante pentru statele membre care urmeaza sa preia din valul de migranti ce a luat cu asalt Europa. Astfel, tara noastra are alocata o suma de circa 21,9 milioane de euro prin Fondul pentru azil, migratie si integrare al UE, pentru intervalul 2014-2020, conforrm Regulamentului UE 516/2014. In cazul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *