De ce sa agati vasc in casa in noaptea de Revelion

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Agatat deasupra usii, vascul aduce noroc in casa, prosperitate si fericire, iar cei care se saruta sub el de Revelion vor avea parte de bucurii in anul ce urmeaza.
Planta cu puteri magice
Druzii (preotii vechilor celti din Galia si din insulele britanice) considerau ca planta de culoare verde-galbuie are puteri tainice, putand vindeca boli. Ea era un bun antidot impotriva otravirilor si proteja oamenii de efectele negative ale vrajitoriei. In plus, atunci cand doi dusmani se intalneau sub un copac in care crestea vasc, renuntau la arme si se impacau pana a doua zi.
In Evul Mediu, oamenii atarnau crengute de vasc de tavanul casei pentru a alunga spiritele rele. In mitologia nordica, Balder, zeul luminii, a fost ucis de Loki, zeul raului, cu o sageata facuta din ramura unui vasc. Plangandu-si amarnic fiul, lacrimile lui Frigg au transformat fructele rosii ale vascului in bobite albe si Balder a inviat. De aici si credinta vikingilor ca planta are puterea de a-i invia pe cei decedati.
In Imperiul Asirian (933-612 i.Hr.), fetele necasatorite se inchinau zeitei frumusetii si iubirii stand sub ramurile de vasc pentru a avea noroc in dragoste.
Citeste si? TRADITII de Revelion din jurul lumii
Romanii obisnuiau sa se sarute sub vasc ca sa incheie o logodna. Obiceiul era foarte important pentru ei si era vazut ca un legamant ce nu putea fi niciodata destramat, logodna fiind pentru ei mult mai importanta decat casatoria.
Barbatii anglo-saxoni care sarutau o femeie intalnita intamplator sub vasc trebuiau sa rupa o bobita din acea ramura. Planta urma sa fie arsa dupa 12 zile, daca nici unul dintre ei nu vroiau sa se casatoreasca.
Vascul era taiat …

spot_imgspot_img