De la science-fiction la realitate: Locuinta inteligenta in care cu un simplu gest consulti …

Casa interactiva nu mai este un subiect de science-fiction, spun autorii unui prototip de “locuinta inteligenta” construita in orasul spaniol Fuenterrabia, in care o simpla miscare a mainii este suficienta pentru oprirea ceasului desteptator, consultarea agendei si decorarea peretilor, potrivit Mediafax.
Locuitorii casei pot sa actioneze prin intermediul unor aplicatii proiectate pe pereti sau pe sol si al unor senzori de miscare conectati la un computer, care seamana cu programele proiectate de compania Microsoft pentru consola X-Box 360 si jocurile sale interactive.
Atunci cand se trezeste dimineata, ocupantul casei poate sa opreasca alarma ceasului desteptator, proiectata pe zidul camerei sale, si sa isi consulte agenda in acelasi timp.
Cu un simplu gest, ca prin magie, apartamentul poate fi introdus intr-o ambianta de “agitatie urbana” sau poate fi decorat cu imaginile unor plaje paradisiace proiectate pe pereti sau sa fie “inundat” cu sunetul valurilor marii sau ciripit de pasari.
“Acest proiect este un prototip al unei case inteligente”, a declarat creatorul sau, Ion Cuervas-Mon, precizand ca si-a inceput proiectul Openarch in noiembrie 2011 si l-a implementat in propriul sau apartament.
“Ceea ce am facut noi a fost sa adaugam intr-un spatiu fizic un voal digital, pentru a putea sa interactionam prin intermediul gesturilor si al miscarilor”, a adaugat el.
Cu ajutorul a cinci ingineri si arhitecti, inventatorul spaniol a creat aplicatii care permit diverse actiuni realizate prin miscarea mainii.
“Exista o interfata generala care se afla in sufragerie, cu care se comunica prin intermediul mainilor. Te asezi la doi metri distanta de perete, misti un fel de cursor si poti sa pornesti sau sa opresti lumina, muzica, sa lansezi mai multe site-uri preselectionate care sunt proiectate pe alti pereti”, a adaugat el.
Pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *