De unde vrea sa cumpere gaze naturale Ucraina

Joi, presedintele rus Vladimir Putin i-a avertizat pe liderii europeni ca livrarile de gaze naturale rusesti destinate Europei ar putea fi afectate de incapacitatea Ucrainei de a-si achita datoriile catre grupul rus Gazprom.
Aceasta dupa ce, saptamana trecuta, grupul rus Gazprom a majorat pretul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, pana la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, in timp ce pretul perceput clientilor europeni este de 370 – 380 de dolari.
“Ucraina nu poate plati un astfel de pret care are la baza motive politice si nu economice, astfel incat negociem cu Uniunea Europeana in legatura cu livrarea de gaze naturale in sistem invers catre Ucraina”, a declarat Iuri Prodan in fata Parlamentului de la Kiev. “Vom efectua de urgenta achizitii de gaze naturale in sistem revers, la conditiile oferite de companiile europene. Intentionam sa semnam contracte cu firma germana RWE precum si o companie franceza de gaze naturale”, a mai spus Prodan. Ulterior, o purtatoare de cuvant de la Ministerul ucrainean al Energiei a precizat ca firma franceza la care a facut referire Iuri Prodan este GDF Suez.
Iuri Prodan a mai spus ca Ucraina ar putea achizitiona cantitati mici de gaze naturale din Polonia si Ungaria precum si o cantitate mai mare din Slovacia, adaugand insa ca mai raman de rezolvat o serie de “chestiuni politice”.
In schimb, Slovacia a anuntat ca vrea sa ajute Ucraina cu livrarile de gaze din Europa insa vrea ca Uniunea Europeana sa garanteze ca Ucraina isi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *