Decizia definitiva in dosarul Trofeul Calitatii va fi data la 20 iunie

de Catalin Lupasteanu Postat la: 14.06.2012 00:03 Ultima actualizare: 14.06.2012 00:04

MEDIAFAX FOTO / AFP / DANIEL MIHAILESCU

?Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au ramas in pronuntare, miercuri seara, in dosarul Trofeul Calitatii, urmand sa ia, la 20 iunie, o hotarare definitiva cu privire la recursurile privind condamnarea fostului premier Adrian Nastase.
Un complet de cinci judecatori de la ICCJ a dezbatut, miercuri, contestatiile procurorului DNA si ale inculpatilor din dosarul Trofeul Calitatii, in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.
La termenul de miercuri al procesului, procurorul DNA a cerut celor cinci magistrati majorarea pedepsei stabilite in cazul lui Nastase, aratand ca doar asa s-ar putea atinge scopul educativ al pedepsei.
In pledoariile lor, aparatorii lui Nastase au sanctionat in termeni duri comportamentul “nefiresc” al presedintelui completului de trei judecatori de la ICCJ care a judecat in fond acest dosar, respectiv judecatorul Ionut Matei.
Avocatii au aratat ca acesta “a aplicat corectii corporale” unora dintre inculpatii din dosar, dand-o ca exemplu pe Irina Paula Jianu, in cazul careia, la unul din termenele de judecata, magistratul ar fi dispus ca aceasta sa stea in picioare pe parcursul audierilor, pe motiv ca nu i-ar fi convenit ca inculpata zambea in sala de judecata. Avocatii au aratat ca atitudinea ostila a magistratului ar conduce lesne la ideea ca acesta a avut o convingere deja formata inainte de a se pronunta in acest dosar.
Totodata, avocatii apararii lui Nastase au aratat ca nu trebuie scapata nicidecum din vedere situatia judecatoarei Ioana Bogdan, o alta membra a completului de judecata care a decis condamnarea lui Nastase.
Despre Ioana Bogdan, apararea lui Nastase a sustinut ca aceasta nu ar avea calitatea deplina de judecator si nu ar detine calitatea inamovibilitatii unui magistrat, pe motiv ca pe numele ei nu ar exista un decret de numire in functia de judecator semnat de catre presedintele Romaniei, asa cum prevede Constitutia Romaniei.
Fostul premier spus, in ultimul cuvant, ca s-a dorit inculparea lui in cat mai multe dosare, astfel ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *