Decizia ICCJ in cazul Radu Mazare. Ce se va intampla in continuare cu primarul Constantei

de Otilia Ciocan Publicat la: 08.10.2014 12:02 Ultima actualizare: 08.10.2014 12:03

ICCJ a respins cererea primarului Radu Mazare de ridicare a masurii controlului judiciar in dosarul in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul “Henri Coanda” din Constanta.

“Respinge cererea formulata de inculpatul Mazare Radu Stefan de revocare a masurii preventive a controlului judiciar dispusa prin incheierea nr. 337 din 09.04.2014 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala in dosarul nr. 1513/1/2014”, se arata in decizia luata marti de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
Primarul Radu Mazare trebuie astfel sa respecte in continuare toate obligatiile care i-au fost impuse prin masura controlului judiciar, respectiv: sa se prezinte la procurori, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta ori de cate ori este chemat; sa anunte daca isi schimba locuinta; sa se prezinte la Politia Municipiului Constanta in zilele stabilite in programul de supraveghere sau cand este chemat; sa nu paraseasca tara.

Cererea lui Radu Mazare trebuia sa se judece luni, insa ICCJ a stabilit un nou termen pentru marti, dupa ce magistratul Rodica Cosma, careia ii fusese repartizat dosarul, s-a abtinut sa judece, pe motiv ca tot ea a respins anterior propunerea procurorilor DNA de arestare a primarului Constantei, in dosarul in care este cercetat pentru luare de mita privind construirea locuintelor sociale din cartierul “Henri Coanda”. Astfel, dosarul a fost repartizat aleatoriu unui alt judecator, care marti a dat o decizie in aceasta cauza.
Edilul a declarat luni, la intrarea in sediul ICCJ, ca intentioneaza sa dea in judecata statul roman si sa ceara daune pentru ca anchetatorii l-au bagat “la beci” folosind “peste limitele legale” documente cerute de la autoritatile din Liechtenstein.
In cererea de ridicare a masurii controlului judiciar, obtinuta de MEDIAFAX, avocatii lui Mazare au aratat ca procurorii romani ar fi comis nereguli in aplicarea comisiei rogatorii, context in care Ministerul de Justitie din Liechtenstein a notificat institutia similara din Romania. Acestia sustin ca procurorii DNA au folosit ca probatoriu si documente legate de Elan Schwartzenberg, in ciuda “conditiilor imperative” impuse de magistrati din Liechtenstein.
Potrivit avocatilor, aceasta situatie este “fara precedent”, sustinand ca “toate care au fost administrate in legatura cu Radu Mazare (…) sunt nule de drept ca urmare a faptului de necontestat ca procurorii romani au incalcat conditiile imperative impuse de judecatorii din Liechtenstein cu privire la utilizarea documentelor din cauza lui Elan Schwartzenberg in dosarul prezent”.
“Procurorii romani au extins urmarirea penala fata de Radu Mazare si pentru alte fapte care nu au fost initial avute in vedere la momentul solicitarii comisiei rogatorii “uitand sa ceara permisiunea judcatorului din Liechtenstein de a utiliza aceste documente in cazul in care apare o modificare a consideratiilor juridice asupra faptelor” (…). Desi puteau sa o faca, procurorii romani nu au inteles sa solicite noi comisii rogatorii pentru incuviintarea de la judecatorul din Liechtenstein a utilizarii documentelor”, au mai aratat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *