Decizie fara precedent a ASF, la presiunea politica a PSD: Sanctiune exagerata pentru NN, cel mai mare fond de pensii private

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aplicat cea mai mare amenda din istoria companiei NN, care administreaza banii de pensie a peste 2 milioane de romani. Totul a plecat de la o scrisoare trimisa propriilor clienti.
Decizia Autoritatii vine la o zi dupa ce Liviu Dragnea, dar si alti membri PSD s-au aratat revoltati de initiativa fondului respectiv.
NN Pensii, administratorul celui mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, a fost amendata cu 750.000 de lei, iar directorului companiei i s-a retras autorizatia. Motivul amenzii il constituie faptul ca NN si-a anuntat clientii in legatura cu o posibila nationalizare a pensiilor private, pe un model aplicat deja in Ungaria sau Polonia.
Liviu Dragnea a pus initiativa NN in legatura cu Misu Negritoiu, presedintele ASF, care in trecut a lucrat si in cadrul grupului olandez ING, acelasi din care a facut parte si NN. Mentionam ca toti membrii Consiliului ASF, organismul care a luat decizia de sanctionare a fondului de pensii, sunt numiti politic si pot fi revocati de catre Parlament.

“Acest scandal este pornit de la domnul Misu Negritoiu, presedintele ASF. Pe de alta parte, Guvernul ar trebui sa ceara explicatii Ambasadei Olandei (tara din care sunt actionarii NN Pensii – n.r.). Nu poti sa pornesti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a facut aceasta companie este nepermis. ASF si Ministerul de Finante trebuie sa sanctioneze foarte mult. O asemenea companie, cand primeste un astfel de zvon, suna imediat sa se informeze la Guvern, nu poti sa pornesti o campanie online. Ceea ce a facut aceasta companie de asigurari este nepermis. Din punctul meu de vedere, ASF, Guvernul si Ministerul de Finante trebuie sa actioneze foarte dur, pentru ca trebuie sa fim exemplu si pentru celelalte multinationale care fac zeci de miliarde in Romania si care isi bat joc de romani si de statul roman. Nu exista o astfel de discutie nici macar informala din punctul nostru de vedere
In urma cu aproximativ jumatate de an, patru comisii parlamentare au realizat un raport negativ asupra activitatii lui Misu Negritoiu, pe care il acuza ca a distrus piata asigurarilor prin falimentarea Astra si Carpatica si ca a generat, astfel, o crestere fara precedent a tarifelor RCA. Vechiul Legislativ a propus, de altfel, in noiembrie 2016, demiterea lui Negritoiu. De atunci, insa, procedurile au stagnat, surse din piata afirmand ca Negritoiu a beneficiat de sprijinul lui Calin Popescu Tariceanu, presedintele ALDE si partener al PSD si al lui Liviu Dragnea.
Negritoiu se spala pe maini
Discutia privind nationalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigena aruncata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *