Deficitul bugetar a scazut la 11,9 miliarde lei, respectiv 1,26% din PIB, dupa primele 7 luni

In primele sapte luni ale anului trecut, deficitul a fost de 5,1 miliarde lei, respectiv 0,63% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 160,8 miliarde lei, reprezentand 17% din PIB, au fost cu 13,9% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
S-au inregistrat cresteri fata de anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+37,5%) si din veniturile nefiscale (+20,7%).
“Incepand cu luna februarie incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile nefiscale au fost influentate pozitiv in luna iulie de incasarile din dividende”, precizeaza MFP.
Conform sursei citate, in luna iulie 2018 s-a constatat o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA. Acestea au crescut cu 35,9% fata de realizarile aceleiasi luni din 2017, ajungand la o valoare de 31,9 miliarde lei pe primele sapte luni ale anului in curs, ceea ce reprezinta o crestere cu 9,8% fata de perioada similara a anului precedent. Veniturile din accize au fost in suma de 15,6 miliarde lei (1,7% din PIB) cu 9,2% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 6,2% fata de aceeasi perioada a anului 2017.
S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 22,7% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018. De asemenea, se inregistreaza o diminuare cu 32,0% fata de aceeasi perioada anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.
Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 7,6 miliarde lei cu 16,7% mai mari decat cele incasate in anul 2017 in aceeasi perioada.
In ceea ce priveste cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost in suma de 172,8 miliarde lei, cu 18% mai mari fata de perioada ianuarie-iulie 2017.
Cheltuielile de personal au fost cu 25,1% mai mari comparativ cu primele sapte luni din 2017, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
Cheltuielile cu bunuri si servicii s-a majorat cu 8,5%. Cresteri semnificative s-au inregistrat atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare.
Subventiile au fost mai mari cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar dobanzile au crescut cu 20%, reprezentand 0,9% din PIB, avandu-se in vedere cumularea datelor de plata a dobanzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.
Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut raportat la perioada similara din 2017 cu 13,1%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1.000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand la 1100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum si majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 10,9 miliarde lei, cu 29,8% mai mari.
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, declara miercuri, la Antena3, ca executia bugetara la sapte luni arata foarte bine, fiind inregistrat un record de colectare de la infiintarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pana in prezent, iar deficitul bugetar este de 1,26% din PIB.
“(…) Executia arata foarte bine si ANAF a facut un pas important in directia pe care am impus-o si anume de a creste partea de colectare. Am spus ca ma orientez foarte mult si foarte atent la TVA, accize, taxe vamale, in special aceste trei elemente, si tin foarte mult ca pana la final de an 2018 planul pe care legea 2/2018, Legea bugetului, a fost aprobata sa fie respectat la leu. Este un record in colectare, de la infiintarea ANAF pana in prezent. E recordul absolut.(…)Mai mult, deficitul la 7 luni de zile este 1,26%, adica suntem exact in parametrii pe care Parlamentul, Guvernul, i-a anticipat, i-a aprobat, asa ca nu trebuie sa fie niciun element de risc. Mai mult, la rectificare o sa vedeti ca sunt prinsi pentru partea de locale, de primarii, tot ce au primariile de finantat pentru investitii pana la finalul acestui an, vor primi bani. Acest Guvern nu va spune niciodata nu sau ca nu se poate la tot ce inseamna bani pentru investitii”, a explicat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *