Deficitul de profesori din invatamant se pastreaza constant.

Aproximativ jumatate dintre candidatii care au sustinut examenul au obtinut o catedra in sistemul de invatamant romanesc. Problema este ca numarul acestora nu este suficient pentru a suplini lipsa profesorilor titulari din sistem.
?Un numar de 25.993 de posturi didactice din invatamantul preuniversitar au ramas neocupate in urma celor doua etape de repartizare care au avut loc in luna august a anului 2012, anunta la acea data Ministerul Educatiei.
Dupa un an, saptamana aceasta s-au anuntat rezultatele examenului de titularizare pentru 2013, iar bilantul arata ca o parte importanta din posturile ramase libere de anul trecut nu s-au ocupat nici acum.

Promovabilitatea – la fel ca in 2012

Astfel, potrivit Ministerului Educatiei, peste 14.000 de candidati, respectiv 47,78% din cei 29.509 care au sustinut concursul, ar putea ocupa un post de titular in invatamant, dupa ce au obtinut note peste 7, iar alti 32,11% au primit note intre 5 si 7, putand ocupa un post de suplinitor.? Ministerul Educatiei Nationale a anuntat ca ponderea promovatilor, adica a candidatilor care au obtinut note peste 5, este de 79,89 la suta inainte de contestatii, la proba scrisa a concursului pentru ocuparea posturilor didactice.
Interesant este, ca inaintea examenelor, se estima o prezenta mai numeroasa de peste 30.000 de candidati.
La concursul de titularizare au fost evaluate lucrarile a 29.509 candidati. Dintre acestia, 14.098 de candidati au obtinut note intre 7 si 10, putand astfel ocupa un post sau o catedra titularizabila. Alti 9.476 de candidati au obtinut note intre 5 si 7, acestia neputand ocupa un post sau o catedra ca titulari, ci doar ca suplinitori.
Nota maxima au obtinut 160 de candidati, cei mai multi, respectiv 19, fiind din Bucuresti. Cel mai ridicat procent al notelor peste 7 a fost inregistrat in judetul Cluj – 56,82, iar cel mai scazut a fost in judetul Mehedinti – 30,02. Note sub cinci au primit 5.935 de candidati. Interesant ca procentul celor care au obtinut anul acesta o catedra este similar cu cel din 2012 cand gradul de titularizare? a fost de 48% (diferenta este de un porocent intre cei doi ani).
De cinci mai prost platiti
Aceste cifre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *