Degeaba e petrolul ieftin. Motorina din Romania, mai scumpa decat in toate tarile euro

Cele 19 tari din Eurozona au, pe medie, motorina mai ieftina decat cea din Romania.

Pana la 60% din litrul de carburant vandut in Romania reprezinta accize si taxe platite statului. Restul reprezinta partea distribuitorului si producatorului. Cu cat sunt mai scumpi sunt carburantii, cu atat statul baga mai adanc mana in buzunarul soferilor.
Motorina din Romania a ajuns sa fie mai scumpa decat cea din tarile din zona Euro, potrivit ultimului raport Oil Bulletin al Comisiei Europene, publicat in 12 octombrie. Astfel, litrul din motorina standard din Romania costa, in medie, 1,153 euro, in timp ce media de pret din cele 19 tari din Eurozona este de doar 1,151 euro pe litru.
La motorina cu toate taxele incluse, adica pretul platit la pompa de catre client, Romania este printre cele mai scumpe tari din Europa, potrivit Economica.net. Mai scumpa este doar motorina din Scandinavia, Regatul Unit, Malta sau Cipru.
Cel mai ieftin diesel se gaseste in Luxemburg si tarile baltice, in jurul a 1 euro pe litru, scrie sursa citata. Ca o curiozitate, tari dezvoltate precum Austria, Germania sau Franta au motorina mai ieftina decat ceea ce se gaseste in Romania.
Preturile de referinta ale barilului de petrol au scazut puternic luni, dupa ce datele oficiale din China au confirmat cea mai slaba crestere economica din ultimii sase ani si jumatate.
In Arabia Saudita, exporturile au scazut in august, in timp ce volumul de petrol aflat pe inventar a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, cifre care subliniaza cererea slaba si pun sub semnul intrebarii strategia marilor producatori din Golf, impusa la nivelul OPEC, de a mentine productia la cote ridicate pentru a-si conserva cota de piata in contextul preturilor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *