Depresie postpartum – ce este si cum se trateaza

In primele zile si chiar saptamani de la nastere, proaspata mamica poate trece printr-o varietate de emotii, de la bucurie, fericire, uimire pana la sentimente dificile, inclusiv tristete. Sentimentele negative si crizele de melancolie care urmeaza dupa nastere sunt obisnuite in randul mamicilor si tind sa dispara in decurs de o saptamana sau doua. Deseori, aceasta forma de tristete este atribuita schimbarilor hormonale dramatice care se instaleaza dupa nastere.
Aproximativ una din sapte femei vor avea parte de sentimente ceva mai complexe decat aceasta forma obisnuita de tristete. Femeile care nasc si se lupta cu sentimente de tristete, anxietate sau ingrijorare timp de mai multe saptamani pot suferi de depresie postpartum. In timp ce episoadele comune de tristete tind sa treaca repede, depresia postpartum poate fi de lunga durata si poate afecta sever capacitatea unei femei de a-si indeplini sarcinile zilnice.

Care sunt semnele si simptomele depresiei postpartum?
Potrivit specialistilor, pana la 20% din proaspetele mamici prezinta unul sau mai multe simptome de depresie postpartum. Similar cu alte tipuri de depresie, si depresia postpartum este insotita de unele semne si simptome, cum ar fi senzatia de tristete sau de deprimare in cea mai mare parte a zilei timp de cateva saptamani sau mai mult, dorinta mamei de a se indeparta sau de a se retrage din mijlocul familiei si prietenilor, pierderea interesului pentru pasiuni si activitati, schimbari in obiceiurile de zi cu zi referitoare la somn si la mese, senzatia de oboseala in cea mai mare parte a zilei, sentimente de furie sau iritabilitate, de anxietate, ingrijorare sau atacuri de panica. Aceasta afectiune a sanatatii mentale poate include si simptome de halucinatii, paranoia si, uneori, mamele se pot gandi fie sa se raneasca pe ele insele,? pe altii, fie sa faca un rau bebelusului.
Simptomele depresiei postpartum pot incepe in primele saptamani dupa nastere, dar uneori, simptomele isi pot face aparitia chiar si la cateva luni de la nastere. Orice mamica care prezinta simptome de depresie postpartum sau de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *