de Andreea Traicu Publicat la: 22.02.2016 11:04 Ultima actualizare: 22.02.2016 11:05
Deputatul Nicolae Paun este audiat luni de procurorii anticoruptie in dosarul in care Camera Deputatilor a incuviintat retinerea parlamentarului, urmand ca miercuri sa ia o decizie si in ceea ce priveste cererea de incuviintare a arestarii preventive
Audierea deputatului Nicolae Paun are loc in contextul in care procurorii DNA au cerut aviz pentru retinerea si arestarea acestuia, parlamentarii incuviintand saptamana trecuta doar cererea de retinere si amanand pentru 24 februarie o decizie privind arestarea preventiva.
La sedinta au fost inregistrati 178 de deputati, iar 191 era cvorumul regulamentar pentru luarea unei decizii. Procedura de vot secret, cu bile, asupra solicitarii DNA de arestare preventiva a deputatului minoritatilor a avut loc, insa voturile nu au mai fost numarate.
In ceea ce il priveste pe Madalin Voicu, Camera Deputatilor a respins, miercuri, cererile DNA de retinere si arestare a deputatului.
Deputatul Nicolae Paun, care este si presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa este acuzat de ” folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata”.
Conform DNA, dosarul vizeaza nereguli in derularea proiectului „Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi”, cu finantare din fonduri europene, care s-a derulat in perioada 2010-2013.
Din probele administrate a reiesit ca grupul-tinta al proiectului a fost „constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii” si ca „in momentul semnarii contractului, deputatul Paun Nicolae a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor Pro Europa”.
De asemenea, din probe a rezultat ca „majoritatea banilor destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane”.
Astfel, „s-a creat un prejudiciu in suma totala de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea Asociatiei Partida Romilor si de catre managementul proiectului”.
De asemenea, DNA a vizat si proiectul cu finantare europeana „Acces pe piata muncii – O sansa pentru tine”, derulat in aceeasi perioada.
„A rezultat ca unii dintre participanti au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire, precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei, in timp ce alte persoane, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani intre 300 si …