Descoperirea celui mai vechi oras, Hamoukar, ar putea schimba istoria lumii

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Arheologii sirieni au dezgropat recent ruinele unui oras care dateaza de peste 6.000 de ani si despre care istoricii spun ca este cel mai vechi oras din lume. Denumit Hamoukar, dupa satul in apropierea caruia a fost descoperit, orasul era in vechime inconjurat de un zid si dispunea de un canal care-l alimenta cu apa. Dincolo de faptul ca aceasta descoperire i-a determinat pe cercetatori sa ia in considerare o perioada mai veche pentru inceputul civilizatiei, ea a demostrat si ca primele state au luat nastere inainte de aparitia scrierii si a altor fenomene despre care pana acum se credea ca au reprezentat adevarate criterii ale aparitiei civilizatiei. In schimb, in lumina noilor descoperiri, un rol crucial par sa-l fi avut contactele dintre grupurile umane.Cele mai vechi orase care au fost gasite, inaintea acestei descoperiri, erau situate pe teritoriul unde se afla candva vechiul Sumer (intre raurile Tigru si Eufrat, in Irakul de astazi).

Primele cercetari din zona dateaza din anii 1920-1930, insa la acea vreme arheologii nu au reusit sa descopere nici o asezare umana si au abandonat sapaturile. Cativa ani mai tarziu, expertii au revenit, insa, in regiune si au descoperit unul dintre cele mai vechi drumuri de transport folosit de drumeti si caravane, de la Ninive la Alep (de la jumatatea mileniului IV i.Hr). De aceasta data, arhelogii au decis sa mearga pana la capat cu cercetarile. Pentru explorarea sitului de la Hamoukar a fost formata o echipa americano-siriana, condusa de McGuire Gibson, un expert de la Institutul Oriental al Universitatii din Chicago. Expeditia a fost lansata in noiembrie 1999, insa arheologii au avut nevoie de foarte mult timp pentru a pregati excavarea. Primul pas facut de experti a fost alcatuirea unei cat mai minutioase harti a zonei. Abia dupa aceea, arheologii au inceaput laborioasa munca. Ei au descoperit mai multe asezari, intinse pe o suprafata de 250 de hectare. Daca toate aceste asezari ar fi considerate ca alcatuind un singur oras, ar insemna ca a fost descoperit un adevarat megalopolis pentru acele vremuri.

Pentru a afla mai multe, oamenii de stiinta au folosit imaginile din satelit. Acestea au aratat ca orasul antic, era inconjurat de un zid. Totodata, imaginile i-au ajutat pe cercetatori sa mai faca o descoperire importanta, ei reusind sa aduca la lumina ramasitele unui canal care alimenta orasul cu apa. In total, au fost excavate trei zone. Cel mai vechi strat descoperit de arheologi are o vechime de 6000 de ani.Inaintea acestei descoperiri, istoricii credeau ca statele de pe teritoriul actual al Turciei si Siriei si-au inceput dezvoltarea abia dupa ce au intrat in contact cu Uruk, un stat antic din sudul Irakului de astazi. Sapaturile intreprinse la Hamoukar au dovedit insa ca societatile cu un inalt grad de dezvoltare nu s-au nascut in perioada respectiva numai in valea Tigurlui si Eufratului, ci si in alte zone. Anumiti cercetatori cred chiar ca civilizatia s-a nascut pentru prima data in Siria. Descoperirea de la Hamoukar a schimbat astfel teoriile traditionale cu privire la aparitia oraselor si civilizatiei, determinandu-i pe oamenii de stiinta sa ia in considerare o perioada mai veche pentru nasterea acestora. Inainte se credea ca civilizatia a aparut in perioada Uruk (circa 4000 i.H), insa acum exista dovezi ale existentei sale care dateaza din perioada Ubaid (circa 4500 i.H).

Aceasta descoperire are insa si o alta semnificatie. Ea demonstreaza ca primele state au luat nastere inainte de aparitia limbii scrise si a altor fenomene despre care se credea ca reprezinta adevarate criterii ale aparitiei civilizatiei. Deasemenea, factori precum specializarea muncii sau crearea unui sistem de legi par sa fi aparut mai devreme decat se credea. In lumina noilor descoperiri, se pare ca un rol fundamental in aparitia civilizatiei l-au avut contactele dintre diferitele populatii si schimbul de experienta ce a derivat de aici.Excavarile din Hamoukar promit sa conduca la noi descoperiri, deoarece acesta este singurul loc in care straturile datand din mileniul 4 i.H se afla la o adancime de numai doi metri. Sapaturile intreprinse in zona, in 2005 si 2006, au aratat ca misteriosul oras a fost distrus in jurul anului 3500 i.H. in urma unui razboi purtat cu reprezentantii civilizatiei Uruk. Dupa 3500 i.H, orasul a fost conectat de alte orase din Mesopotamia printr-o importanta retea de drumuri.

spot_imgspot_img