Detectarea timpurie a Alzheimer, posibila printr-un test de sange.

In premiera, un test de sange poate indica riscul de imbolnavire cu Alzheimer, cu cativa ani inainte de aparitia primelor simptome ale maladiei. Testul a fost dezvoltat la Universitatea Georgetown din Washington, potrivit New Scientist.
Oamenii de stiinta au urmarit evolutia starii de sanatate a 525 de persoane cu varste mai mari de 70 de ani. Participantii la studiu au efectuat in fiecare an mai multe teste cognitive. Niciunul dintre batrani nu a avut probleme cognitive la inceperea studiului, dar, dupa trecerea a trei ani, 28 dintre acestia au dezvoltat Alzheimer sau au avut simptome de degradare cognitiva.
Analizand prezenta in sange a diversilor metaboliti – substante chimice corelate cu metabolismul, oamenii de stiinta au putut stabili ca zece dintre acestia au fost intr-o cantitate mai mica in sangele subiectilor a caror capacitatea mintala s-a degradat odata cu trecerea anilor. Cercetatorii afirma ca masurarea celor zece parametrii poate indica riscul de a dezvolta boala Alzheimer cu o precizie de 96%.
Daca rezultatele studiilor vor fi confirmate si dupa verificari ulterioare, se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *