Director ORDA, despre ACTA: “Politia poate intra si acum in casele oamenilor, dar nu …

?Directorul Directiei Expertize si Constatari al Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) Razvan Casmoiu a declarat pentru romanialibera.ro ca tratatul ACTA “nu are implicatii pentru Romania” datorita “legislatiei foarte bine pusa la punct” .
Razvan Casmoiu a spus ca ORDA sustine ACTA, tratatul avand rolul de a “uniformiza legislatia la nivel european”.
“Sustinem tratatul? ACTA, avand in vedere ca facem parte din Guvernul Romaniei. Este un tratat care doreste sa uniformizeze legislatia la nivel european, lucru care nu are implicatii pentru Romania deoarece legislatia nationala este foarte bine pusa la punct si in concordanta cu tratatele europene. Deci, presupunem ca nu se va schimba nimic”, a spus directorul ORDA.
Intrebat de ce exista nemultumiri la nivel international in ceea ce priveste semnarea Tratatului Comercial Anti-Contrafacere, Razvan Casmoiu a declarat ca “in celelalte tari legislatia difera”.
“Aceasta panica se datoreaza faptului ca in celelalte tari legislatia difera. Fiecare? tara are propria legislatie cu privire la drepturile de autor si atunci acolo sunt alte probleme. La noi legislatia e foarte cuprinzatoare deci nu cred ca vor fi schimbari. Fiecare are dreptul la protest”, a spus Casmoiu.
Potrivit acestuia, vor fi initiate dezbateri publice in ceea ce priveste ACTA.
“Ministerul Economiei va initia dezbateri publice pe acest domeniu inainte ca tratatul sa fie ratificat si semnat de Parlamentul nostru”, a declarat Razvan Casmoiu.
In ceea ce priveste consecintele aplicarii acestui tratat, Casmoiu a spus ca legi impotriva pirateriei exista si acum si ca “politia poate intra si acum in casele oamenilor”, dar pentru asta e nevoie de un “volum de trafic foarte mare”
“Politia poate intra si acum in casele oamenilor, dar nu in cazul unei melodii sau unui film. Pentru ca cineva sa aiba probleme cu politia trebuie ca volumul de trafic sa fie foarte mare, nu este vorba de cativa mega sau cinci filme. Nu pot sa anticipez ce va fi. In momentul de fata daca politia este sesizata, se pot lua masuri. Downloadarea de materiale piratate este ilegala si acum”, potrivit directorului Directie Expertive si Constatari ORDA.
In ceea ce priveste temerile internautilor ca intimitatea lor ar putea fi violata si activitatea lor sa fie monitorizata, Casmoiu a spus ca nu stie daca vor fi luate astfel de masuri.
“Monitorizarea activitatii pe internet nu stim daca urmeaza sa se intample pentru ca deocamdata nu stim daca vor exista modificari ale legislatiei. In urma dezbaterilor publice vom sti mai multe”, a spus acesta.In ceea ce priveste inchiderea site-urilor care gazduiesc continut piratat, Razvan Casmoiu a spus ca este o problema “putin mai complexa” din cauza ca unele site-uri au serverele in alte tari si “se discuta despre acordurile internationale”.
“Fiecare tara isi va adapta legislatia in cont propriu”, a incheiat Razvan Casmoiu.
?Nemultumiri si proteste
Semnarea tratatului a creat ecouri puternice la nivel mondial, scotand mii de oameni in strada in Polonia, pe 26 ianuarie. Proteste se desfasoara si in mediul online, pe retelele de socializare, site-urile de divertisment si bloguri.? Internautii romani au creat chiar si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *