Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol: Am fost batjocoriti, a fost ca un film de groaza

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, contabilul si soferul institutiei, retinuti miercuri la pranz de militia transnistreana, la punctul de intrare in regiune, in timp ce se intorceau de la Chisinau, au fost eliberati.Ion Iovcev a povestit prin ce au trecut el si colegii lui, comparand ziua de miercuri cu un film de groaza.
„A fost o zi foarte grea ieri, pot sa spun ca a fost un film de groaza. De dimineata ne-am dus sa ridicam salariul profesorilor si angajatilor. Am trecut asa-numita vama transnistreana. Ne-au intrebat daca avem vreo marfa. Marfa n-aveam, aveam salariul. Trecand peste Nistru, in satul Parcani, ne astepta Militia Rutiera. Au verificat intai actele, iar dupa aceea am vazut ca era un post mobil vamal. Dupa aceea am fost retinuti cam cinci ore si jumatate. Au facut procese verbale, ne-au luat salariul, ne-au arestat, ne-au luat telefoanele mobile, aparatul foto”, a declarat Ion Iovcev, pentru RFI.
Iovcev a mai spus ca el si colegii lui au fost „umiliti prin cuvinte si prin comportare”.
„Am fost umiliti, injositi, am fost numiti contrabandisti (…). Noi ieri am incercat sa sunam acolo si am fost intrerupti, nu puteam suna din locul acela unde s-a intamplat. Am refuzat, au vrut sa ne puna catusele, dar dupa aceea au vazut ca stam pe pozitie si ne-au lasat in pace si au facut toate procesele (verbale) acolo, in drum”, a precizat directorul Liceului cu predare in limba romana „Lucian Blaga” din Tiraspol. Ion Iovcev a adaugat ca tot ce vorbea cu colegii sai era inregistrat de militienii transnistreni care i-au retinut.
„Loviti nu am fost. Nu puteam sa vorbim intre noi, pentru ca imediat ce vorbeam, venea numaidecat un tanar, erau vreo doi-trei-patru acolo, care se repartizau. Cum ne schimbam pozitia, cum veneau langa noi si tot ce vorbeam noi inregistrau pe dictafoane. N-am fost loviti, dar umiliti prin cuvinte, prin comportarea lor. Ei s-au asteptat sa avem o suma foarte mare, insa chiar conform legilor lor, prin vama transnistreana se pot trece fara declaratie 10.000 de dolari, dar salariile profesorilor erau de 114.000 de lei, asta-i mai putin de 10.000 de dolari. Noi eram trei persoane, iar ei ne acuza ca suntem persoana juridica si ca persoana juridica trebuie sa faca declaratie la vama”, a mai spus Iovcev.
Directorul Liceului „Lucian Blaga” a spus ca profesorii sunt foarte indignati si cer sustinere din partea conducerii de varf a Republicii Moldova, a Romaniei, a organismelor internationale.
„Pe parcursul atator ani, batjocura care se reflecta asupra noastra cred ca a ajuns la limita (…). Ma uit in ochii elevilor mai mari, ei inteleg care este situatia si chiar dupa ceea ce s-a intamplat ieri, azi elevii sunt la lectii. Tot ce s-a facut a fost cu scopul de a intimida parintii ca sa-si retraga odraslele din scoala. Cred ca s-a dorit ceva mai mult decat retinerea acestor bani”, a conchis Ion Iovcev.
Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, contabilul si soferul institutiei au mers miercuri la Chisinau pentru a ridica salariile pentru angajatii liceului. La intoarcere, cei trei au fost retinuti la punctul de …

spot_imgspot_img