Disproportie intre cheltuielile de personal si cele pentru armament. Pensiile militare ne costa mai mult decat inzestrarea Armatei

Ministerul Apararii a cheltuit, in 2016, 2,87 miliarde de lei pentru pensiile militare. Pentru inzestrare, cheltuielile au fost de doar 2,193 miliarde de lei, din totalul de 10,73 miliarde lei alocati M.Ap.N.
Intr-un raspuns la o interpelare a deputatului PNL Sorin Ovidiu Moldovan, ministrul Apararii Gabriel Les a aratat care a fost raportul dintre cheltuieile pentru inzestrare si cele de personal, in cadrul bugetului M.Ap.N.
Cea mai accentuata disproportie intre aceste tipuri de cheltuieli a fost in anul 2012, cand doar 4% din banii alocati Ministerului Apararii s-au dus in inzestrare, in timp ce 84% din suma au fost pentru salarii – inclusiv hrana si echiparea.
De altfel, daca in 2008 circa 69% din buget se ducea in salarii si 16% in dotare, din 2009, in special sub conducerea ministrului Gabriel Oprea, a crescut masiv procentul destinat salariilor.?
In 2017, Guvernul Grindeanu promite ca bugetul Ministerului Apararii va sari de la 10,73 miliarde lei, cat a fost anul trecut, la 16,332 miliarde lei. Din aceasta suma, 7,58 miliarde, adica 46,49%, s-ar duce pe inzestrare, iar 3 miliarde pentru pensii. Per total, cheltuielile de personal, care includ pensiile militare, vor fi de 7,1 miliarde de lei, adica 43,55% din bugetul M.Ap.N.?
Ministrul Apararii precizeaza, in raspunsul la interpelare, ca, in documentul “The Wales Summit Pledge”, de dupa reuniunea la varf a NATO din 2014, in Tara Galilor, se cere – “cu rol de orientare politico-militara pentru cuantificarea resurselor financiare destinate apararii” – ca 2% din PIB sa fie alocat Apararii, iar din acesti bani minimum 20% sa fie pentru “echipamente majore si cercetare-dezvoltare”.
Polonia, socata de -preturile platite de romani
La sfarsitul lunii martie, in cadrul unei audieri in comisia de aparare a parlamentului polonez, un comandant–adjunct al Fortelor Armate Poloneze a declarat ca Romania a cumparat avioane F-16 second-hand la un pret mai mare decat daca le-ar fi luat noi-noute. Potrivit site-ului The Aviationist, generalul Jan Sliwka a “mentionat” cazul achizitiei de catre Romania a avioanelor F-16 si a reiesit ca costul final a fost mai mare decat daca ele erau noi. El a negat ca Polonia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *