DNA ridica documente de la Ministerul Finantelor, intr-un dosar privind Loteria Romana

DNA ridica documente de la Ministerul Finantelor, intr-un dosar privind Loteria Romana. Documentele au legatura cu un raport al Corpului de Control al Ministerului de Finante, pe care autoritatile au refuzat sa il trimita, conform unor surse judiciare.?Cei responsabili risca inculparea, au precizat sursele.?
In octombrie 2014, DNA a facut verificari la Loteria Romana in cazul unor proceduri de achizitie publica, ancheta fiind atunci in faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat, privind un contract incheiat cu firma greceasca Intralot.?
Loteria Romana si Intralot au inceput sa colaboreze in 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice si servicii suport si care a expirat in decembrie 2013. Dupa expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte aditionale.
?Citeste si:?Afacerea Intralot: Loteria Romana a ajuns sub lupa DNA
In 2013,?Consiliul Concurentei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Nationala Loteria Romana, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru intelegeri anticoncurentiale. Conform contractului care a expirat in 2013, Intralot primea 7,5% din incasarile totale de la loto, pentru asistenta tehnica oferita in exploatarea aparaturii electronice.?Ministrul de atunci al Finantelor, Ioana Petrescu, a aprobat prelungirea contractului cu Intralot, care urma sa expire in 30 iunie 2014.
Unul din dosarele aflate in lucru la?DNA privind Loteria Romana se leaga de un contract acordat?firmei de paza Shelter Security,?in perioada in care era condusa de Gheorghe Benea (2009 – 2012), prin care s-ar fi produs un prejudiciu de 10 milioane de euro.?
De altfel, un raport al Curtii de Conturi din 2012 arata?la Loteria Romana prejudicii de 89,8 milioane de lei, jumatate din suma provenind dintr-un contract incheiat cu Shelter Security.?”Loteria Romana a favorizat Shelter Security in vederea castigarii licitatiei organizate pentru atribuirea contractului privind achizitionarea sistemului integrat de securitate, prin stabilirea in documentatia de atribuire a unor criterii tehnice restrictive. Cu toate ca oferta prezentata de Shelter Security nu a fost conforma cu documentatia de atribuire, Loteria a desemnat-o castigatoare, incheind contractul in valoare de 45,96 milioane de lei (fara TVA – n.r.)”, conform raportului Curtii de Conturi pe anul 2010.
Citeste si: Curtea de Conturi a constat la Loteria Romana prejudicii de 90 milioane de lei
Firma Shelter Security este detinuta de Alin Ionescu, sotul cantaretei Cristina Spatar.?Alin Ionescu a fost audiat la DNA, la sfarsitul lunii mai.?
Shelter Security ar fi creat o retea infractionala de 10 firme fantoma, unde erau angajati oameni ai strazii,?prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive in perioada 2009-2012, in valoare de aproximativ 25.000.000 de euro, arata, in 2014, Politia Romana.?Astfel, Alin Ionescu si-ar fi convins mai multi angajati si prieteni sa infiinteze firme, dupa care intre Shelter Security si aceste societati, care in realitate ar fi fost controlate tot de Ionescu, ar fi avut loc mai multe tranzactii fictive de prestari servicii.
Loteria Romana si George Copos
In dosarul Loteria I, omul de afaceri George Copos a fost condamnat la patru ani de inchisoare, pentru evaziune fiscala. In 2004,??Loteria Nationala?a cumparat un pachet de 38 de spatii comerciale, indirect, de la firma lui Copos,?Ana Electronic. Tranzactia s-a realizat prin trei intermediari, doua persoane fizice (Ion Matei si Nicolae Ghinea) si o firma, Rom Tour GM Impex SRL. La cateva saptamani de la tranzactie, ei au revandut Loteriei spatiile, la un pret de 10-12 ori mai mare. ?Astfel, Loteria Romana a ajuns sa plateasca 5,2 milioane de euro pentru cele 38 de spatii.?
Ulterior, George Copos a fost inculpat intr-un nou dosar, Loteria II, in care este acuzat, alaturi de fiica lui Dan Voiculescu, Camelia, si fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis, si de alte persoane, de manipularea pietei de capital.?
Astfel,?Copos este acuzat, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al SC “Ana Electronic” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *