Doi elevi din Bucuresti au inventat un microscop virtual si un dispozitiv de ingrijire online a animalelor de casa

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Daniel-Octavian Rizea si Cosmin-Gabriel Dinu sunt elevi ai Colegiului National „Mihai Viteazu” din Capitala si medaliati cu aur la Concursul International InfoMatrix. Inventiile celor doi tineri de 18 ani, un microscop virtual si un dispozitiv de ingrijire online a animalelor de casa sunt dispozitive sofisticate cu aplicabilitate in viata cotidiana.

Daniel Rizea este olimpic national la fizica din clasa a IX-a si are atestat international de cunostinte a limbii germane. Cosmin Dinu este olimpic national la fizica din clasa a VII-a. Impreuna au obtinut doua medalii de aur, la cele doua editii internationale ale concursului InfoMatrix cu doua inventii la sectiunea Hardware control.

„Ideea de a realiza un microscop virtual ne-a venit in timpul unei ore de biologie in care studiam celulele din cadrul unei plante. Pentru o lectie cat mai completa, doamna noastra profesoara a realizat si un exponat ce a fost pus sub microscop, dupa care ne-a invitat pe toti (32 de persoane) sa vizionam exponatul microscopic. Nu a fost timp efectiv pentru toti sa vedem acea proba, astfel incat noi ne-am imaginat un dispozitiv gen microscop, cu diferenta ca reglajul microscopului sa nu mai fie facut manual, ci electric, prin intermediul calculatorului, iar imaginea preparatului sa fie disponibila intregii clase, prin utilizarea unui proiector, astfel fiecare elev avand posibilitatea sa urmareasca imaginea preparatului microscopic.

Dupa aceasta prima utilitate, am extins uzul scolar al acestui dispozitiv la un nivel mai inalt. Microscopul virtual poate fi folosit, de asemenea, si in medicina. Spre exemplu, pentru a determina daca un tesut este sau nu canceros, proba de tesut trebuie trimisa unui specialist. Ce se intampla acum daca acel specialist se afla la sute de km departare? Prin intermediul microscopului virtual, specialistul acceseaza dispozitivul de la distanta prin intermediul unei adrese de web interne si astfel vede imaginea celulei transmisa la kilometri departare prin intermediul internetului, ba, si mai mult, are acces complet la dispozitiv, poate ajusta distantele focale ale lentilelor, adica poate mari sau micsora imaginea formata”, a explicat Daniel pentru Realitatea.net.

„Virtual pet care”, este un dispozitiv care asigura necesitatile de baza pentru orice animal de casa: ofera mancare, le schimba apa, le face curatenie si le elibereaza din colivie sau cusca, incat sa se poata „dezmorti”, atunci cand stapanul este plecat o perioada mai indelungata de timp.

„Dispozitivele pentru fiecare dintre aceste functii au fost realizate in totalitate de noi si sunt conectate la o „unitate de comanda”, care contine circuitele de control. Aceasta, la randul ei, poate fi conectata la un computer, la fel de usor ca o imprimanta sau un scanner. Colivia trebuie conectata, de asemenea, la o priza si nu foloseste direct tensiunea generata de placa de baza a calculatorului, ceea ce face ca dispozitivul sa fie foarte sigur din punct de vedere electric. In cazul in care apare o variatie de tensiune sau un scurtcircuit, calculatorul nu este afectat. Mai mult, acest dispozitiv permite posesorului sa isi supravegheze animalul de casa, printr-un webcam atasat coliviei. Pentru papagali am conceput si un program de „antrenament” prin care posesorul sa isi poata inregistra anumite cuvinte, si apoi, prin intermediul aplicatiei noastre, sa programeze „ore de exercitii” in care vor fi repetate acele cuvinte papagalului – in acest fel papagalul poate fi invatat sa vorbeasca, chiar daca el nu are timp disponibil incat sa ii repete zilnic cuvinte”, ne-a mai explicat Daniel.

Principalul avantaj al aplicatiei lor este acela ca posesorii de animale isi pot ingriji micii prieteni oriunde s-ar afla in lume. Acest lucru este posibil, deoarece „interfata” dispozitivului a fost gandita ca o aplicatie web, asemanatoare unui serviciu de mail pe care fiecare posesor de colivie se logheaza cu un nume si o parola. Odata intrat in aplicatie, utilizatorul va putea accesa webcam-ul pentru a-si vedea animalul si va putea executa comenzi in timp real, prin intermediul unor butoane destinate special. De exemplu, va putea vizualiza timpul de hranire.

spot_img